Pasta z groszku z limonką i miętą

  • 5 min
  • 8 składników
100%

Składniki na średnią miseczkę:

  • groszek mrożony 1 opakowanie (450 g)
  • limonka 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 6 łyżek + do polania
  • czosnek 2 ząbki
  • świeża mięta kilka listków
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • pieprz czarny pół łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki

Bardzo prosta, kilku składnikowa pasta z zielonego groszku. Pyszna do kanapek lub zamiast pesto do makaronu. Wystarczy wymieszać ją z ugotowanym, gorącym makaronem i obiad gotowy;)

Pasta z groszku z limonką i miętą

Pasta z groszku z limonką i miętą

Wykonanie:

  1. Rozmrażam groszek a następnie umieszczam go w blenderze.
  2. Dodaję oliwę oraz sok i skórkę startą z limonki (tylko zielona część).
  3. Dodaję rozgniecione ząbki czosnku, listki mięty, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  4. Blenduję na gładką pastę i przekładam do miseczki.
  5. Polewam oliwą.
  6. Możecie udekorować pastę listkami mięty, świeżo mielonym pieprzem, plastrami limonki, groszkiem.
  7. Podaję jako pastę do pieczywa lub do makaronu zamiast pesto.

Smacznego!

Pasta z groszku z limonką i miętą

Pasta z groszku z limonką i miętą

Pasta z groszku z limonką i miętą

Pasta z groszku z limonką i miętą

Pasta z groszku z limonką i miętą

Pasta z groszku z limonką i miętą

Brak komentarzy

Skomentuj