Składniki na średnią miseczkę:
- groszek mrożony 1 opakowanie (450 g)
- limonka 1 sztuka
- oliwa z oliwek 6 łyżek + do polania
- czosnek 2 ząbki
- świeża mięta kilka listków
- sól 1 płaska łyżeczka
- pieprz czarny pół łyżeczki
- gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki
Bardzo prosta, kilku składnikowa pasta z zielonego groszku. Pyszna do kanapek lub zamiast pesto do makaronu. Wystarczy wymieszać ją z ugotowanym, gorącym makaronem i obiad gotowy;)
Wykonanie:
- Rozmrażam groszek a następnie umieszczam go w blenderze.
- Dodaję oliwę oraz sok i skórkę startą z limonki (tylko zielona część).
- Dodaję rozgniecione ząbki czosnku, listki mięty, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- Blenduję na gładką pastę i przekładam do miseczki.
- Polewam oliwą.
- Możecie udekorować pastę listkami mięty, świeżo mielonym pieprzem, plastrami limonki, groszkiem.
- Podaję jako pastę do pieczywa lub do makaronu zamiast pesto.
Smacznego!
Brak komentarzy