Składniki:
- świeża kolendra 1 pęczek/doniczka
- orzeszki nerkowca 1/3 szklanki
- neutralny olej 1/3 szklanki
- czosnek 3 ząbki
- sok z 1 limonki
- sól ok. 1 łyżeczka
- suszone chilli 1/2 łyżeczki
Świeża kolendra jest nieodzownym składnikiem wielu dań kuchni azjatyckiej. Ale co zrobić, kiedy akurat nie ma jej ani w kuchni ani w najbliższym warzywniaku? Pastę kolendrową:) To miks składników, które nadadzą wyrazu orientalnym daniom. Warto mieć w lodówce.
Wykonanie:
- Orzechy nerkowca prażę na suchej patelni, aż się lekko zarumienią (cały czas mieszam, żeby się nie przypaliły).
- Wszystkie składniki na pesto blenduję.
- Przekładam do słoiczka i przechowuję w lodówce około tygodnia (im więcej soli i chilli, tym będzie bardziej zakonserwowane i dłużej postoi;).
- Dodaję do dań kuchni azjatyckiej (pod koniec gotowania, około 2 łyżeczek lub do smaku).
- Pasuje np. do szybkiego Pad Thaia z ananasem (przepis tutaj) lub warzynego Stir-fry z tofu (przepis tutaj).
Smacznego!
a po posiłku czas na relaks może joga albo medytacja? 🙂