Składniki:
- marchew 1 kilogram
- suszone morele 1 szklanka
- kolendra w ziarnach 1 łyżka
- sos sojowy jasny 2 łyżki
- olej (u mnie kokosowy) 3 łyżki
- chilli ok. 1/2 łyżeczki
Słodka, lekko pikantna pasta z pieczonej marchewki i suszonych moreli. Świetna do kanapek, pity i wrapów z surowymi warzywami. Sprawdzi się również jako sos do makaronu.
Wykonanie:
- Marchewkę obieram, kroję w kostkę i wkładam do naczynia żaroodpornego.
- Dodaję suszone morele, sos sojowy, łyżkę oleju, chilli i utarte w moździerzu ziarna kolendry.
- Zapiekam pod przykryciem ok. 45 min. w 200-220 stopniach.
- Wszystko blenduję na pastę. W czasie blendowania dodaję jeszcze dwie łyżki oleju.
Smacznego!
Brak komentarzy