Składniki:
- marchew 1 kilogram
- suszone morele 1 szklanka (250 ml)
- kolendra w ziarnach 1 łyżka
- sos sojowy jasny 2 łyżki
- olej lub oliwa 3 łyżki
- chilli ok. 1/2 łyżeczki
- ew. sól do smaku
Słodka, lekko pikantna pasta z pieczonej marchewki i suszonych moreli. Świetna do kanapek, pity i wrapów z surowymi warzywami. Sprawdzi się również jako sos do makaronu.
Wykonanie:
- Marchewkę obieram, kroję w kostkę i wkładam do naczynia żaroodpornego.
- Dodaję suszone morele, sos sojowy, łyżkę oleju, chilli i utarte w moździerzu ziarna kolendry.
- Zapiekam pod przykryciem ok. 45 min. w 200-220 stopniach.
- Wszystko blenduję na pastę. W czasie blendowania dodaję jeszcze dwie łyżki oleju.
- W razie konieczności dosalam do smaku.
Smacznego!
Ta pasta jest mega! Myślałam że ta ilość kolendry będzie zbyt mocna ale wyszło idealnie. Dodałam trochę więcej soli żeby podkręcić smaki.
Super że tam jest ta papryczka, pychota!!!!
oj dawno jej nie robiłam, dzięki za przypomnienie;)