Pasta z tempehu i ciecierzycy

  • 15 min
  • 8 składników
100%

Składniki na dużą miskę pasty:

  • ciecierzyca 1 słoik (540 g)
  • tempeh (u mnie wędzony) 1 kostka (200 g)
  • suszone pomidory razem z olejem 1 słoik (285 g)
  • pestki słonecznika pół szklanki (125 ml)
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • suszona bazylia 1 łyżka
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • chilli świeże lub suszone do smaku

Aromatyczna pasta kanapkowa na bazie wędzonego tempehu, ciecierzycy, suszonych pomidorów i pestek słonecznika. Dla wielbicieli wyrazistych smaków;)

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Wykonanie:

  1. Pestki słonecznika prażę przez chwilę na suchej patelni, aż się zarumienią.
  2. W blenderze umieszczam pokrojony tempeh (ja tempeh kupuję tutaj) i cieciorkę (wody ze słoika nie wylewam, odstawiam na bok).
  3. Dodaję pomidory razem z olejem i blenduję.
  4. Następnie dodaję uprażone pestki słonecznika, koncentrat pomidorowy, pokrojone chilli i przyprawy.
  5. Blenduję na gładką pastę. W razie konieczności dolewam nieco aquafaby (wody ze słoika po cieciorce), aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  6. Podaję z pieczywem, wrapem, pitą, jako dodatek do bowla lub do maczania pokrojonych w słupki warzyw.
  7. Na deser mam dla Was 10% rabatu na całe zakupy na gilko.pl na hasło VEGEBANDA 😉

Smacznego!

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

1 Komentarz

  1. To wygląda tak doskonale i smakuje z pewnością jeszcze lepiej, że od razu poprosimy dokładkę! 🙂 Kapitalne połączenie smaków szczególnie dla tych, którzy lubią wyraziste dania. Kolory obłędne! 🙂

Skomentuj