Składniki na dużą miskę pasty:
- ciecierzyca 1 słoik (540 g)
- tempeh (u mnie wędzony) 1 kostka (200 g)
- suszone pomidory razem z olejem 1 słoik (285 g)
- pestki słonecznika pół szklanki (125 ml)
- koncentrat pomidorowy 3 łyżki
- suszona bazylia 1 łyżka
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- chilli świeże lub suszone do smaku
Aromatyczna pasta kanapkowa na bazie wędzonego tempehu, ciecierzycy, suszonych pomidorów i pestek słonecznika. Dla wielbicieli wyrazistych smaków;)
Wykonanie:
- Pestki słonecznika prażę przez chwilę na suchej patelni, aż się zarumienią.
- W blenderze umieszczam pokrojony tempeh (ja tempeh kupuję tutaj) i cieciorkę (wody ze słoika nie wylewam, odstawiam na bok).
- Dodaję pomidory razem z olejem i blenduję.
- Następnie dodaję uprażone pestki słonecznika, koncentrat pomidorowy, pokrojone chilli i przyprawy.
- Blenduję na gładką pastę. W razie konieczności dolewam nieco aquafaby (wody ze słoika po cieciorce), aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Podaję z pieczywem, wrapem, pitą, jako dodatek do bowla lub do maczania pokrojonych w słupki warzyw.
- Na deser mam dla Was 10% rabatu na całe zakupy na gilko.pl na hasło VEGEBANDA 😉
Smacznego!
To wygląda tak doskonale i smakuje z pewnością jeszcze lepiej, że od razu poprosimy dokładkę! 🙂 Kapitalne połączenie smaków szczególnie dla tych, którzy lubią wyraziste dania. Kolory obłędne! 🙂