Pasta z tofu i rzeżuchy

  • 5 min
  • 7 składników
100%

Składniki:

  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • rzeżucha 1 duża garść
  • sok z jednej cytryny
  • oliwa z oliwek 3 łyżki + do polania
  • majonez wegański 3 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • sól, pieprz do smaku

Wystarczy kilka składników i chwila blendowania, żeby ją przygotować. Oczywiście najpierw trzeba wyhodować rzeżuchę;) Warto to zrobić nie tylko na Wielkanoc:)

Pasta z tofu i rzeżuchy

Pasta z tofu i rzeżuchy

Wykonanie:

  1. Tofu kroję w kosteczkę i umieszczam w malakserze z ostrzem S lub blenderze (ja używam tego).
  2. Dodaję sok z cytryny, oliwę, majonez, rozgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz i rzeżuchę (trochę zostawiam do dekoracji).
  3. Blenduję na gładką pastę.
  4. Pastę nakładam do miski, posypuję, rzeżuchą, pieprzem, polewam oliwą.
  5. Podaję z pieczywem lub pokrojonymi w słupki warzywami. Sprawdzi się też zamiast pesto do makaronu.
  6. Inne wielkanocne przepisy znajdziecie tutaj 🙂

Smacznego!

Pasta z tofu i rzeżuchy

Pasta z tofu i rzeżuchy

Pasta z tofu i rzeżuchy

Pasta z tofu i rzeżuchy