Składniki:
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- rzeżucha 1 duża garść
- sok z jednej cytryny
- oliwa z oliwek 3 łyżki + do polania
- majonez wegański 3 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- sól, pieprz do smaku
Wystarczy kilka składników i chwila blendowania, żeby ją przygotować. Oczywiście najpierw trzeba wyhodować rzeżuchę;) Warto to zrobić nie tylko na Wielkanoc:)
Wykonanie:
- Tofu kroję w kosteczkę i umieszczam w malakserze z ostrzem S lub blenderze (ja używam tego).
- Dodaję sok z cytryny, oliwę, majonez, rozgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz i rzeżuchę (trochę zostawiam do dekoracji).
- Blenduję na gładką pastę.
- Pastę nakładam do miski, posypuję, rzeżuchą, pieprzem, polewam oliwą.
- Podaję z pieczywem lub pokrojonymi w słupki warzywami. Sprawdzi się też zamiast pesto do makaronu.
- Inne wielkanocne przepisy znajdziecie tutaj 🙂
Smacznego!
Brak komentarzy