Składniki:
- mąka pszenna lub orkiszowa 3 szklanki (po 250 ml)
- świeże drożdże 1/4 kostki (ok. 25 g)
- olej (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki + do smażenia
- ciepła woda lub mleko roślinne 1 szklanka (250 ml)
- cukier 1 łyżeczka
- sól 1 łyżeczka
- cebula 2 sztuki
- pieczarki 500 g
- sól, pieprz do smaku
Prosty przepis na wegańskie, wigilijne paszteciki do barszczu. U mnie tym razem z pieczarkami, ale smakują pysznie również z soczewicą albo kapustą.
Wykonanie:
- Przygotowuję farsz. Na niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę, aż się zarumieni.
- Dodaję drobno pokrojone pieczarki, sól, pieprz i duszę, aż odparuje woda.
- Przygotowuję ciasto: drożdże kruszę w misce, dodaję łyżkę mąki, cukier, szklankę ciepłej wody lub mleka roślinnego, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Dodaję olej, sól i resztę mąki. Mieszam dokładnie i przez chwilę wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiam przez chwilę, rozwałkowuję na cienkie placki i miseczką wycinam w nich koła.
- Do każdego nakładam farsz i sklejam.
- Układam na papierze do pieczenia i piekę około 20 minut w temp. 190-200 stopni (aż ciasto się zarumieni).
- Podaję w towarzystwie barszczu.
Smacznego!
Brak komentarzy