Składniki na małą keksówkę:
- wędzone tofu 2 kostki (po 180 g)
- puree z pieczonej dyni 1 szklanka (250 ml)
- suszone pomidory razem z olejem 1 słoiczek (ok. 270 g)
- czosnek 2 ząbki
- len mielony 2 łyżki
- mąka z ciecierzycy 2 łyżki
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- cebula granulowana 1 łyżeczka
- kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
- kumin w ziarnach 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa pół łyżeczki
- pieprz lub chilli do smaku
- ew. sól do smaku
Bardzo prosty w przygotowaniu, wyrazisty w smaku, jesienny pasztet na bazie dyni i wędzonego tofu z dodatkiem suszonych pomidorów i aromatycznych przypraw.
Wykonanie:
- W blenderze lub malakserze z ostrzem S umieszczam: puree z dyni, pokrojone w kosteczkę tofu i suszone pomidory razem z olejem.
- Nasiona kuminu i kolendry rozcieram w moździerzu i dodaję do masy.
- Dodaję również rozgniecione ząbki czosnku i pozostałe przyprawy. Blenduję razem.
- Następnie dodaję mąki, len mielony i blenduję ponownie.
- Masę przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut.
- Kroję po wystygnięciu.
- Podaję na kanapce lub w towarzystwie świeżych warzyw, sałatek (np. takiej) i surówek (np. takiej).
Smacznego!
Pysznie to wygląda i od razu czuję się lepiej, żeby nie powiedzieć bogato
Świetne danie. Ja dodaję świeżą , kolejno zrumienioną na oleju cebulę ale jakby nie było pasztet wychodzi pysznie.
A ja dodaję tartą gałkę muszkatołową i faszeruję śliwką wędzoną (nie suszoną!)
Dziękuję pięknie za przepis.
smacznego!