Pasztet dyniowy z wędzonym tofu i suszonymi pomidorami

  • 70 min
  • 13 składników
100%

Składniki na małą keksówkę:

  • wędzone tofu 2 kostki (po 180 g)
  • puree z pieczonej dyni 1 szklanka (250 ml)
  • suszone pomidory razem z olejem 1 słoiczek (ok. 270 g)
  • czosnek 2 ząbki
  • len mielony 2 łyżki
  • mąka z ciecierzycy 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cebula granulowana 1 łyżeczka
  • kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
  • kumin w ziarnach 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa pół łyżeczki
  • pieprz lub chilli do smaku
  • ew. sól do smaku

Bardzo prosty w przygotowaniu, wyrazisty w smaku, jesienny pasztet na bazie dyni i wędzonego tofu z dodatkiem suszonych pomidorów i aromatycznych przypraw.

Pasztet dyniowy z wędzonym tofu i suszonymi pomidorami

Pasztet dyniowy z wędzonym tofu i suszonymi pomidorami

Wykonanie:

  1. W blenderze lub malakserze z ostrzem S umieszczam: puree z dyni, pokrojone w kosteczkę tofu i suszone pomidory razem z olejem.
  2. Nasiona kuminu i kolendry rozcieram w moździerzu i dodaję do masy.
  3. Dodaję również rozgniecione ząbki czosnku i pozostałe przyprawy. Blenduję razem.
  4. Następnie dodaję mąki, len mielony i blenduję ponownie.
  5. Masę przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut.
  6. Kroję po wystygnięciu.
  7. Podaję na kanapce lub w towarzystwie świeżych warzyw, sałatek (np. takiej) i surówek (np. takiej).

Smacznego!

Pasztet dyniowy z wędzonym tofu i suszonymi pomidorami

Pasztet dyniowy z wędzonym tofu i suszonymi pomidorami

Pasztet dyniowy z wędzonym tofu i suszonymi pomidorami

Pasztet dyniowy z wędzonym tofu i suszonymi pomidorami

Pasztet dyniowy z wędzonym tofu i suszonymi pomidorami

Pasztet dyniowy z wędzonym tofu i suszonymi pomidorami

5 komentarzy

  1. Świetne danie. Ja dodaję świeżą , kolejno zrumienioną na oleju cebulę ale jakby nie było pasztet wychodzi pysznie.

Skomentuj