Składniki na dwie małe keksówki:
- kasza gryczana surowa 1 szklanka (250 ml)
- soczewica zielona surowa 1 szklanka (250 ml)
- cebula 2 sztuki
- czosnek 3 ząbki
- majeranek 2 łyżki
- oregano 2 łyżki
- wędzona papryka 1 łyżka
- sos sojowy ok. 4 łyżki
- olej (u mnie rzepakowy) ok. 4 łyżki
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- suszone śliwki 1 filiżanka (200 ml)
- sól, pieprz do smaku
Świąteczny wegański pasztet z suszoną śliwką, który warto przygotowywać nie tylko od święta. Aromatyczny i pełen składników odżywczych. Pyszny w towarzystwie chrzanu i pieczywa.
Wykonanie:
- Kaszę gryczaną i soczewicę gotuję, aż będą bardzo miękkie.
- Na oleju podsmażam pokrojoną cebulę. Dodaję ją do kaszy i soczewicy (razem z olejem).
- Dodaję przyprawy, rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.
- Dodaję mąkę ziemniaczaną i blenduję razem (Ja używam tego blendera. Możecie również użyć blendera ręcznego lub malaksera z ostrzem S).
- Dodaję suszone śliwki i mieszam.
- Masę przekładam do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
- Piekę około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki. Schłodzony pasztet najlepiej się kroi (na ciepło możecie posmarować nim kanapki;).
Smacznego!
Witam, czy mąkę ziemniaczana można zamienić ? Np. Na owsiana?
można:)
Witam kasza gryczana ma być palona czy niepalona?
u mnie palona, ale może być dowolna:)
Czy można mrozic?
jasne:)
Czy podane ilości kaszy i soczewicy to przed ugotowaniem czy już po?
przed