Składniki:
- cebula 2 sztuki
- tofu 1 kostka (180 g)
- kukurydza 1 puszka (400 g)
- ananas 1 sztuka lub 1 puszka (ok. 550 g)
- kapary 1 słoiczek (ok. 100 g)
- kasza pęczak 1 szklanka (250 ml)
- kurkuma 1 łyżeczka
- curry 2 łyżki
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- chilli do smaku
- sos sojowy do smaku
- ew. natka pietruszki lub kolendry do posypania
- oliwa lub olej do podsmażenia
Kaszotto z pęczaku, z dodatkiem ananasa, kukurydzy, tofu i kaparów.

Pęczotto po hawajsku
Wykonanie:
- Pęczak przepłukuję, zalewam 2 szklankami wody i gotuję, aż kasza będzie miękka i wchłonie płyn.
- Na dużej patelni podsmażam pokrojone cebule.
- Dodaję pokrojone w kostkę tofu, opłukaną kukurydzę, pokrojonego na kawałki ananasa, kapary, przyprawy i podlewam sosem sojowym. Duszę razem przez chwilę, mieszając.
- Do warzyw dodaję ugotowany pęczak i mieszam.
Smacznego!

Pęczotto po hawajsku
Hey, myślisz, że mogłabym użyć ryżu zamiast pęczaku?
jasne:)
Dziękuję za odpowiedź. Póki co zrobiłam z pęczakiem i jest pyszne. Niestety muszę unikać glutenu, więc następnym razem spróbuję z ryżem 😉.
Cieszę się:) ryż też będzie świetnie pasować:)