Pełnoziarnista focaccia z ziołami

  • 45 min
  • 4 składniki
100%

Składniki na 1 blachę:

  • pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 2 szklanki (po 250 ml)
  • świeże drożdże 1/4 kostki
  • sól 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek do posmarowania

Focaccia czyli włoski chlebek w zdrowej, pełnoziarnistej wersji. Do jej zrobienia wystarczą 4 składniki. Przygotowuję go na bazie razowej mąki pszennej lub orkiszowej. 

Pełnoziarnista focaccia z ziołami

Pełnoziarnista focaccia z ziołami

Wykonanie:

  1. Rozkruszam w misce 1/4 kostki drożdży.
  2. Dodaję szklankę ciepłej wody (250 ml), łyżeczkę soli, 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej, mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na pół godziny.
  3. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągam dłonią. Robię dziurki palcami, polewam łyżką oliwy i rozsmarowuję na całym cieście.
  4. Piekę około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (aż focaccia się zarumieni).

Smacznego!

Pełnoziarnista focaccia z ziołami

Pełnoziarnista focaccia z ziołami

Pełnoziarnista focaccia z ziołami

Pełnoziarnista focaccia z ziołami

Pełnoziarnista focaccia z ziołami

Pełnoziarnista focaccia z ziołami

Brak komentarzy

Skomentuj