Składniki na 1 blachę:
- pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 2 szklanki (po 250 ml)
- świeże drożdże 1/4 kostki
- sól 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek do posmarowania
Focaccia czyli włoski chlebek w zdrowej, pełnoziarnistej wersji. Do jej zrobienia wystarczą 4 składniki. Przygotowuję go na bazie razowej mąki pszennej lub orkiszowej.
Wykonanie:
- Rozkruszam w misce 1/4 kostki drożdży.
- Dodaję szklankę ciepłej wody (250 ml), łyżeczkę soli, 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej, mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na pół godziny.
- Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągam dłonią. Robię dziurki palcami, polewam łyżką oliwy i rozsmarowuję na całym cieście.
- Piekę około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (aż focaccia się zarumieni).
Smacznego!
Brak komentarzy