Składniki:
- mąka pełnoziarnista pszenna lub orkiszowa 4 szklanki
- woda 1,5 szklanki
- drożdże 1/3 kostki
- sól 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek 4 łyżki
- tofu wędzone 1 kostka
- ugotowane w całości buraki 2 sztuki
- czerwona cebula 2 sztuki
- czosnek kilka ząbków
- oregano kilka łyżeczek
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
- chilli szczypta
Burak na pizzy? A co tam! Szczególnie na pełnoziarnistej. Z wędzonym tofu, czerwoną cebulą i czosnkiem w zestawie.
Wykonanie:
- Drożdże rozpuszczam w wodzie z solą. Dodaję oliwę.
- Dodaję mąkę i ugniatam ciasto ręką. Dodaję tyle mąki, żeby ciasto się nie kleiło.
- Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
- W międzyczasie do koncentratu pomidorowego dodaję trochę wody, oregano i chilli.
- Tofu, cebule, buraki i czosnek kroję w plasterki.
- Wyrośnięte ciasto ugniatam jeszcze, dzielę na kawałki i rozwałkowuję na cienkie placki.
- Placek nakładam na kamień do pizzy lub blachę wysmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia.
- Smaruję sosem, nakładam buraki, tofu, cebulę i czosnek.
- Zapiekam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy