Składniki:
- pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 1 szklanka (250 ml)
- cynamon 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- mus z jabłek 1 szklanka (250 ml)
- syrop daktylowy, klonowy lub melasa 4 łyżki
- rodzynki 1 filiżanka (200 ml)
Słodkie muffinki pełnoziarniste bez tłuszczu i bez dodatku cukru. Na bazie musu jabłkowego z dodatkiem rodzynek i cynamonu.
Wykonanie:
- Do miski wsypuję mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
- Jabłka obieram, kroję i blenduję na mus.
- Do mąki dodaję mus jabłkowy, syrop lub melasę i rodzynki. Mieszam.
- Ciasto wykładam do foremek na muffinki.
- Piekę około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
Czy ten sam numer można zrobić z musem dyniowym? 🙂
tak:) Albo bananowym:)
W przepisach klimaty jesienne. 🙂
A czy zamiast syropu może być miód? Albo cukier trzcinowy ewentualnie stewia?
no jasne:)
Dzień dobry,
czy mąka musi być pełnoziarnista?
nie:)
babeczki w ogóle nie wyrosły jaki może być tego powód? czy to normalne ?;)
Moje trochę rosną, ale nie tak jak na białej mące;)
i w ogóle nie chcą oderwać się od papierowej foremki 😞co zrobiłam źle ?!
A odklejałaś po ostygnięciu?
próbowałam na gorąco nie dało się na zimno też nie 😞
Kurcze, u mnie na zimno odchodzą… nie tak łatwo jak muffinki z olejem, ale dają radę. może zależy od papilotek? Generalnie jeśli jest olej, i im go więcej, tym łatwiej odchodzą. Można też robić w silikonowym papilotkach.