Składniki:
- cukinia 1 mała
- papryka czerwona 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
- pokrojona natka pietruszki 2 łyżki
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
- kurkuma szczypta
- bazylia 1 łyżeczka
- papryka słodka szczypta
Spagetti z sosem pomidorowym to jedno z tych dań przy których większość małych niejadków nie grymasi. Dlatego warto przygotować to danie w wersji bardziej wartościowej: użyć makaronu pełnoziarnistego, a do zmiksowanego sosu dodać wszystkie te zdrowe rzeczy, na które maluchy kręcą nosem, czyli cebulę, czosnek i pietruszkę.
Możecie przygotować większą ilość sosu, poporcjować i zamrozić na później (np. w foremkach do lodu). Możecie też, jak ja czasem robię, odłożyć porcję dla malucha a resztę doprawić dla dorosłych.
Młodszym niemowlakom makaron z sosem można pognieść widelcem albo zmiksować.
Wykonanie:
- Do małego garnka wrzucam pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku.
- Dodaję przyprawy,pietruszkę, oliwę i trochę wody (na dnie garnka).
- Duszę około 15 minut.
- Dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję jeszcze przez chwilę.
- Blenduję blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym.
- Podaję z pełnoziarnistym makaronem spagetti.
Smacznego!
Duży (190g) czy mały (90g) słoiczek koncentratu?
190