Penne z sosem pomidorowo-soczewicowym

  • 25 min
  • 17 składników
100%

Składniki:

  • czerwona soczewica sucha 1 filiżanka (200 ml)
  • woda 3 filiżanki
  • cebula 1 sztuka
  • marchew 1 sztuka
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 ml)
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • ocet winny 2 łyżki
  • bazylia 1 łyżka
  • oregano 1 łyżka
  • chilli do smaku
  • sól do smaku
  • makaron (u mnie pełnoziarniste penne) 500 g
  • natka pietruszki/szczypiorek do posypania
  • ew. pomidorki koktajlowe do podania

Pełnoziarnisty makaron z sosem pomidorowym z czerwoną soczewicą i warzywami. Szybki, pyszny i pełnowartościowy obiad.

DSC_0540_2

Penne z sosem pomidorowo-soczewicowym

Wykonanie:

  1. Soczewicę przepłukuję i zalewam 3 szklankami wody.
  2. Dodaję drobno pokrojone warzywa i przyprawy.
  3. Gotuję, aż wszystko będzie miękkie (około 15-20 minut).
  4. Dodaję wyciśnięte ząbki czosnku (sprawdź tutaj, jak dodawać czosnek do dań), koncentrat pomidorowy, ocet winny i oliwę. Zagotowuję i gotuję jeszcze przez chwilę.
  5. Jeśli wolicie całkiem gładki sos, możecie go zblendować.
  6. Sos mieszam z makaronem, posypuję zieleniną i domowym parmezanem (przepis tutaj).

Smacznego!

DSC_0551_2

Penne z sosem pomidorowo-soczewicowym

DSC_0572_2

Penne z sosem pomidorowo-soczewicowym

DSC_0559_2

Penne z sosem pomidorowo-soczewicowym

14 komentarzy

  1. Witam. Generalnie to nie udzielam się w komentarzach, a na bloga zaglądam od jakiegoś czasu. Muszę powiedzieć, że jestem zachwycona! Zrobiłam już kilka dań z przepisów i dosłownie okazuje się, że ja umiem ….. GOTOWAĆ!!!!

    To jest najlepszy blog kulinarny na jakim byłam. Przepisy są bardzo proste i smaczne. Deser Banoffee dosłownie rządzi a lody słony karmel to… hit tego lata! 🙂

    Fajnie, że jest takie miejsce w którym można dobrze zjeść. I jest to moja kuchnia dzięki Twoim przepisom zaczynam wierzyć w swoje możliwości kulinarne (a mam już 27 lat i naprawdę nie lubiłam spędzać czasu w kuchni bo nigdy nic nie wychodziło!) 😀 jak narazie wszystko mi wychodzi z Twoich przepisów i jestem przeszczęśliwa:) Założyłam nawet segregator z wydrukowanymi stronami z ulubionymi przepisami.

    Ale się rozpisałam. Dziękuję i pozdrawiam!!!

  2. Dziś robię w/w penne z sosem 😀 pachnie nieźle. Makaron mam kolorowy i czekam na ocenę gościa -Hiszpankę z wymiany. Niestety prawie nie je. Może to prze pory posiłków bo oni tam zupełnie inaczej funkcjonują. Nie jestem najlepszą kucharką. Ogólnie to średnio sobie radzę. Jestem ciekawa czy jej zasmakuje. Pozdrawiam 😀

    • ja zazwyczaj używam czerwonego, ale równie dobrze może być biały lub sok z cytryny albo ocet jabłkowy:)

  3. Tę soczewicę to na noc trzeba zalać tymi trzema szklankami wody? A może po prostu od razu zagotować w tych 3 szklankach wody?

    • ja czerwonej soczewicy nie zalewam na noc wodą, od razu gotuję. Ale oczywiscie mozna zalać;)

    • Czasem blenduję, czasem po prostu drobno kroje warzywa lub ucieram na tarce. Kiedyś moje dzieciaki wolały gładko zblendowany sos, a teraz wolą kawałki warzyw. Więc wedle uznania:) Ale z czerwonej soczewicy robi się taka gęsta ciapka, która fajnie zagęszcza i w zasadzie nie wymaga blendowania.

Skomentuj