Składniki:
- czerwona soczewica sucha 1 filiżanka (200 ml)
- woda 3 filiżanki
- cebula 1 sztuka
- marchew 1 sztuka
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 ml)
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- ocet winny 2 łyżki
- bazylia 1 łyżka
- oregano 1 łyżka
- chilli do smaku
- sól do smaku
- makaron (u mnie pełnoziarniste penne) 500 g
- natka pietruszki/szczypiorek do posypania
- ew. pomidorki koktajlowe do podania
Pełnoziarnisty makaron z sosem pomidorowym z czerwoną soczewicą i warzywami. Szybki, pyszny i pełnowartościowy obiad.
Wykonanie:
- Soczewicę przepłukuję i zalewam 3 szklankami wody.
- Dodaję pokrojone warzywa i przyprawy.
- Gotuję, aż wszystko będzie miękkie (około 15-20 minut).
- Dodaję wyciśnięte ząbki czosnku (sprawdź tutaj, jak dodawać czosnek do dań), koncentrat pomidorowy, ocet winny i oliwę. Zagotowuję i gotuję jeszcze przez chwilę.
- Mieszam z makaronem, posypuję zieleniną i domowym parmezanem (przepis tutaj).
Smacznego!
Witam. Generalnie to nie udzielam się w komentarzach, a na bloga zaglądam od jakiegoś czasu. Muszę powiedzieć, że jestem zachwycona! Zrobiłam już kilka dań z przepisów i dosłownie okazuje się, że ja umiem ….. GOTOWAĆ!!!!
To jest najlepszy blog kulinarny na jakim byłam. Przepisy są bardzo proste i smaczne. Deser Banoffee dosłownie rządzi a lody słony karmel to… hit tego lata! 🙂
Fajnie, że jest takie miejsce w którym można dobrze zjeść. I jest to moja kuchnia dzięki Twoim przepisom zaczynam wierzyć w swoje możliwości kulinarne (a mam już 27 lat i naprawdę nie lubiłam spędzać czasu w kuchni bo nigdy nic nie wychodziło!) 😀 jak narazie wszystko mi wychodzi z Twoich przepisów i jestem przeszczęśliwa:) Założyłam nawet segregator z wydrukowanymi stronami z ulubionymi przepisami.
Ale się rozpisałam. Dziękuję i pozdrawiam!!!
Wspaniale! Rozpływam się:)))
Dziś robię w/w penne z sosem 😀 pachnie nieźle. Makaron mam kolorowy i czekam na ocenę gościa -Hiszpankę z wymiany. Niestety prawie nie je. Może to prze pory posiłków bo oni tam zupełnie inaczej funkcjonują. Nie jestem najlepszą kucharką. Ogólnie to średnio sobie radzę. Jestem ciekawa czy jej zasmakuje. Pozdrawiam 😀
koniecznie daj znać:)
To jest pyszne :))))
🙂
Biały czy czerwony ocet winny?
ja zazwyczaj używam czerwonego, ale równie dobrze może być biały lub sok z cytryny albo ocet jabłkowy:)
Tę soczewicę to na noc trzeba zalać tymi trzema szklankami wody? A może po prostu od razu zagotować w tych 3 szklankach wody?
ja czerwonej soczewicy nie zalewam na noc wodą, od razu gotuję. Ale oczywiscie mozna zalać;)
Ile tej soczewicy jest użyte w przepisie?
1 filiżanka (200 ml)