Składniki:
- czerwona soczewica sucha 1 filiżanka (200 ml)
- woda 3 filiżanki
- cebula 1 sztuka
- marchew 1 sztuka
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 ml)
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- ocet winny 2 łyżki
- bazylia 1 łyżka
- oregano 1 łyżka
- chilli do smaku
- sól do smaku
- makaron (u mnie pełnoziarniste penne) 500 g
- natka pietruszki/szczypiorek do posypania
- ew. pomidorki koktajlowe do podania
Pełnoziarnisty makaron z sosem pomidorowym z czerwoną soczewicą i warzywami. Szybki, pyszny i pełnowartościowy obiad.
Wykonanie:
- Soczewicę przepłukuję i zalewam 3 szklankami wody.
- Dodaję drobno pokrojone warzywa i przyprawy.
- Gotuję, aż wszystko będzie miękkie (około 15-20 minut).
- Dodaję wyciśnięte ząbki czosnku (sprawdź tutaj, jak dodawać czosnek do dań), koncentrat pomidorowy, ocet winny i oliwę. Zagotowuję i gotuję jeszcze przez chwilę.
- Jeśli wolicie całkiem gładki sos, możecie go zblendować.
- Sos mieszam z makaronem, posypuję zieleniną i domowym parmezanem (przepis tutaj).
Smacznego!
Witam. Generalnie to nie udzielam się w komentarzach, a na bloga zaglądam od jakiegoś czasu. Muszę powiedzieć, że jestem zachwycona! Zrobiłam już kilka dań z przepisów i dosłownie okazuje się, że ja umiem ….. GOTOWAĆ!!!!
To jest najlepszy blog kulinarny na jakim byłam. Przepisy są bardzo proste i smaczne. Deser Banoffee dosłownie rządzi a lody słony karmel to… hit tego lata! 🙂
Fajnie, że jest takie miejsce w którym można dobrze zjeść. I jest to moja kuchnia dzięki Twoim przepisom zaczynam wierzyć w swoje możliwości kulinarne (a mam już 27 lat i naprawdę nie lubiłam spędzać czasu w kuchni bo nigdy nic nie wychodziło!) 😀 jak narazie wszystko mi wychodzi z Twoich przepisów i jestem przeszczęśliwa:) Założyłam nawet segregator z wydrukowanymi stronami z ulubionymi przepisami.
Ale się rozpisałam. Dziękuję i pozdrawiam!!!
Wspaniale! Rozpływam się:)))
Dziś robię w/w penne z sosem 😀 pachnie nieźle. Makaron mam kolorowy i czekam na ocenę gościa -Hiszpankę z wymiany. Niestety prawie nie je. Może to prze pory posiłków bo oni tam zupełnie inaczej funkcjonują. Nie jestem najlepszą kucharką. Ogólnie to średnio sobie radzę. Jestem ciekawa czy jej zasmakuje. Pozdrawiam 😀
koniecznie daj znać:)
To jest pyszne :))))
🙂
Biały czy czerwony ocet winny?
ja zazwyczaj używam czerwonego, ale równie dobrze może być biały lub sok z cytryny albo ocet jabłkowy:)
Tę soczewicę to na noc trzeba zalać tymi trzema szklankami wody? A może po prostu od razu zagotować w tych 3 szklankach wody?
ja czerwonej soczewicy nie zalewam na noc wodą, od razu gotuję. Ale oczywiscie mozna zalać;)
Ile tej soczewicy jest użyte w przepisie?
1 filiżanka (200 ml)
czy sos jest na koniec blenowany? nie widzę na zdjęciach kawałków warzyw…
Czasem blenduję, czasem po prostu drobno kroje warzywa lub ucieram na tarce. Kiedyś moje dzieciaki wolały gładko zblendowany sos, a teraz wolą kawałki warzyw. Więc wedle uznania:) Ale z czerwonej soczewicy robi się taka gęsta ciapka, która fajnie zagęszcza i w zasadzie nie wymaga blendowania.