Penne ze szpinakiem, cieciorką i jogurtem kokosowym

  • 20 min
  • 10 składników
100%

Składniki:

  • makaron penne (u mnie bezglutenowy) 250 g
  • cebula 2 sztuki
  • świeży szpinak 200 g
  • cieciorka 1 puszka (400 g)
  • jogurt kokosowy 1 opakowanie (160 g)
  • czosnek 3 ząbki
  • ew. płatki drożdżowe 3 łyżki
  • sól (u mnie czarna kala namak) do smaku
  • pieprz (u mnie biały) do smaku
  • oliwa do podsmażenia

Makaron ze szpinakiem, ciecierzycą, czosnkiem i jogurtem kokosowym. Pyszny, szybki obiad.

Penne ze szpinakiem, cieciorką i jogurtem kokosowym

 

Wykonanie:

  1. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Czosnek rozgniatam i odkładam (tutaj zobacz dlaczego).
  3. Na patelni na oliwie podsmażam cebule pokrojone w piórka.
  4. Dodaję szpinak, cieciorkę, ew. płatki drożdżowe, podlewam odrobiną wody i duszę przez chwilę.
  5. Dodaję ugotowany makaron, sól, pieprz, czosnek i mieszam.
  6. Zdejmuję z palnika, dodaję jogurt i mieszam.

Smacznego!

Penne ze szpinakiem, cieciorką i jogurtem kokosowym

Penne ze szpinakiem, cieciorką i jogurtem kokosowym

Penne ze szpinakiem, cieciorką i jogurtem kokosowym

2 komentarze

  1. Przepyszne! Zamiast szpinaku można wziąć w zasadzie każde inne „zielsko”. Ja właśnie zrobiłam z kapustą pak choy i jarmużem. Pycha!

Skomentuj