Składniki:
- jarmuż 1 opakowanie ok. 150 g lub 1 pęczek
- orzechy włoskie 1 szklanka (250 ml)
- oliwa z oliwek ok. pół szklanki (125 ml)
- sok z jednej cytryny
- czosnek 2 ząbki
- ew. płatki drożdżowe 3 łyżki
- sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
- pieprz lub chilli do smaku
- ew. woda dla konsystencji
Moja ulubiona wersja pesto z jarmużu, czyli ta z orzechami włoskimi. Do makaronu, do kanapek, do ziemniaków jak w tym przepisie albo do kaszy jaglanej jak tutaj.
Wykonanie:
- W blenderze umieszczam pokrojony jarmuż i resztę składników.
- Blenduję na pesto (w razie konieczności stopniowo dolewam wody, żeby ułatwić blendowanie).
- Podaję z makaronem (jak tutaj), z ziemniakami (jak tutaj) lub z kaszą jaglaną (jak tutaj).
Smacznego!
PYCHOTA!
🙂
A czy może być pietruszka/rukola? Albo co innego można jeszcze dać?🤩 bazylię też pewnie w takiej samej proporcji?
jasne:) Ja robię pesto z różnego rodzaju zieleniny: bazylii, rukoli, pietruszki, jarmużu, natki rzodkiewki itp:)
można zamiast orzechów i oliwy dac olej z orzechów wloskich?
jasne:) Choć wg mnie orzechy robią robotę:) Można dodać pestki słonecznika;)