Pesto z liści rzodkiewki

  • 10 min
  • 8 składników
93%

Składniki:

  • liście rzodkiewki 1 duży pęczek (lub 2 mniejsze)
  • pestki słonecznika 6 łyżek
  • oliwa z oliwek 6 łyżek
  • płatki drożdżowe 4 łyżki
  • sok z 1 cytryny
  • czosnek 2 ząbki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny do smaku

Pesto z tej części rzodkiewki, która zazwyczaj ląduje w śmietniku. Proste, szybkie, pyszne i zdrowe. Nic się nie zmarnuje:)

DSC_0264_2

Pesto z liści rzodkiewki

Wykonanie:

  1. Liście rzodkiewki zalewam wodą i odstawiam na chwilę (możecie do wody dodać łyżeczkę sody i octu, żeby lepiej pozbyć się pestycydów i bakterii).
  2. Słonecznik prażę przez chwilę na suchej patelni, aż się zarumieni. Mieszam od czasu do czasu.
  3. Przepłukuję dokładnie liście, kroję i wrzucam do blendera lub malaksera.
  4. Blenduję, dodając oliwy. Dodaję wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny i blenduję razem.
  5. Dodaję płatki drożdżowe (płatki nadają serowego smaku – zastępują w pesto parmezan. Jeśli ich nie macie, możecie pominąć, pesto też będzie dobre:).
  6. Uprażony słonecznik mielę w młynku do kawy lub blenderze o wysokiej mocy. Dodaję do pesto i blenduję wszystko razem.
  7. Przekładam do słoiczka i przechowuję w lodówce kilka dni.
  8. Podaję z makaronem, do kanapek, obiadów, jako sos do burgerów, kotletów i warzyw.

Smacznego!

DSC_0263_2

Pesto z liści rzodkiewki

DSC_0259_2

Pesto z liści rzodkiewki

30 komentarzy

    • hm…ciekawe, nigdy mi nie wyszło gorzkie… a liście dorzucam też często do duszonych warzyw albo dodaję do surówki i nigdy nie miałam goryczki. Nie wiem z czego to może wynikać:(

  1. Ten przepis jest wspaniały! Jedyne, co bym zmieniła to trochę zmniejszyła ilość soli – 1/2 łyżeczki dla mnie okazało się za dużą ilością, ale z makaronem nie będzie tego czuć 🙂 Dziękuję za ten przepis!

  2. najpyszniejsze pesto jakie w życiu jadłam! Robię regularnie od ponad roku. Zjadam najczęściej z żółtym serem i pomidorem (na razowym ze słonecznikiem oczywiście;) NIEBO W GĘBIE!
    P.S. Gorzkie wychodzi jak ciepły prażony słonecznik za długo miksujemy 😉 pesto trzeba szybciutko zblendować. Ja dodaję ciutkę wody żeby mój blender ogarnął temat.
    Ogromne dzięki za ten przepis! Pozdrawiam

    • wszystkie zielone liście mają w sobie goryczkę, więcej lub mniej… na pocieszenie dodam, że im więcej goryczki, tym zdrowsze;)

  3. Witam
    Zrobiłam i bardzo smaczne z małym wkładem ode mnie 🙃. Zrobiłam tak jak Ania Starmach tylko że zamiast bazylii dodałam liście rzodkiewki. Bez płatków drożdży bo nie wiem co to jest 🤭

  4. Dzisiaj zrobiłam, to najlepsze pesto , jakie do tej pory jadłam. Zamiast słonecznika dałam orzechy nerkowca, reszta bez zmian . Dziękuję za przepis 🙂

Skomentuj