Składniki:
- liście rzodkiewki 1 duży pęczek (lub 2 mniejsze)
- pestki słonecznika 6 łyżek
- oliwa z oliwek 6 łyżek
- płatki drożdżowe 4 łyżki
- sok z 1 cytryny
- czosnek 2 ząbki
- sól 1/2 łyżeczki
- pieprz czarny do smaku
Pesto z tej części rzodkiewki, która zazwyczaj ląduje w śmietniku. Proste, szybkie, pyszne i zdrowe. Nic się nie zmarnuje:)
Wykonanie:
- Liście rzodkiewki zalewam wodą i odstawiam na chwilę (możecie do wody dodać łyżeczkę sody i octu, żeby lepiej pozbyć się pestycydów i bakterii).
- Słonecznik prażę przez chwilę na suchej patelni, aż się zarumieni. Mieszam od czasu do czasu.
- Przepłukuję dokładnie liście, kroję i wrzucam do blendera lub malaksera.
- Blenduję, dodając oliwy. Dodaję wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny i blenduję razem.
- Dodaję płatki drożdżowe (płatki nadają serowego smaku – zastępują w pesto parmezan. Jeśli ich nie macie, możecie pominąć, pesto też będzie dobre:).
- Uprażony słonecznik mielę w młynku do kawy lub blenderze o wysokiej mocy. Dodaję do pesto i blenduję wszystko razem.
- Przekładam do słoiczka i przechowuję w lodówce kilka dni.
- Podaję z makaronem, do kanapek, obiadów, jako sos do burgerów, kotletów i warzyw.
Smacznego!
Pyszne! ☺
gorzkie 🙁
hm…ciekawe, nigdy mi nie wyszło gorzkie… a liście dorzucam też często do duszonych warzyw albo dodaję do surówki i nigdy nie miałam goryczki. Nie wiem z czego to może wynikać:(
Gorycz może wynikać tak jak w przypadku szpinaku ze starych liści tzn. takich które już kwitna.
Wyszło przepyszne!!! Liście rzodkiewki już nigdy nie wylądują w koszu. Dzięki:-)
Ten przepis jest wspaniały! Jedyne, co bym zmieniła to trochę zmniejszyła ilość soli – 1/2 łyżeczki dla mnie okazało się za dużą ilością, ale z makaronem nie będzie tego czuć 🙂 Dziękuję za ten przepis!
🙂
najpyszniejsze pesto jakie w życiu jadłam! Robię regularnie od ponad roku. Zjadam najczęściej z żółtym serem i pomidorem (na razowym ze słonecznikiem oczywiście;) NIEBO W GĘBIE!
P.S. Gorzkie wychodzi jak ciepły prażony słonecznik za długo miksujemy 😉 pesto trzeba szybciutko zblendować. Ja dodaję ciutkę wody żeby mój blender ogarnął temat.
Ogromne dzięki za ten przepis! Pozdrawiam
Cieszę się!:)
Właśnie zrobilam, pyszne! Kupiłam skrzynkę rzodkiewek i wykorzystam liście 🙂
cudownie:)
Gorzkie , wywaliłem do smieci
wszystkie zielone liście mają w sobie goryczkę, więcej lub mniej… na pocieszenie dodam, że im więcej goryczki, tym zdrowsze;)
Czy takie pesto można wekowac?
Nie próbowałam, ale myślę, że tak:)
Bardzo dobre, tylko cała cytryna to jednak dla mnie za dużo 🙂 big up!
Czy jest szansa czymś zastąpić płatki drożdżowe? 🙂
można pominąć;)
Witam
Zrobiłam i bardzo smaczne z małym wkładem ode mnie 🙃. Zrobiłam tak jak Ania Starmach tylko że zamiast bazylii dodałam liście rzodkiewki. Bez płatków drożdży bo nie wiem co to jest 🤭
Dla mnie super 🙂
Najlepsze pesto z liści rzodkiewki!
Dzisiaj zrobiłam, to najlepsze pesto , jakie do tej pory jadłam. Zamiast słonecznika dałam orzechy nerkowca, reszta bez zmian . Dziękuję za przepis 🙂
Bardzo się cieszę! smacznego:)
Coś pysznego! Nie miałam jednak słonecznika, więc uprażyłam orzechy włoskie i sezam, dodałam też łyżkę masła orzechowego i dałam mniej soli i soku z cytryny. Sałatka z tym pesto wyszła niesamowita!
ta podkręcona wersja musi być pycha:)
jak długo można je przechowywać w lodówce?
A czy słonecznik można zastąpić migdałami?
jasne:)
Sok z cytryny psuje smak
można zrobić bez, ja obowiązkowo muszę zakwasić:)