Pesto z rzeżuchy

  • 5 min
  • 7 składników
100%

Składniki:

  • rzeżucha duża garść (wysiana z jednego opakowania)
  • pestki słonecznika/orzechy włoskie/obrane laskowe/płatki migdałowe pół szklanki (125 ml)
  • oliwa z oliwek 1/3 szklanki
  • czosnek 2 ząbki
  • sok z jednej cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • ew. płatki drożdżowe 2 łyżki

Domowe pesto można przygotować niemalże z każdej zieleniny. Sprawdzi się nie tylko bazylia, ale również natka pietruszki, rzodkiewki, rukola, jarmuż, świeży szpinak a nawet rzeżucha. Pesto z rzeżuchy będzie ciekawym dodatkiem do wielkanocnych pasztetów i dań. Na co dzień można użyć je jako sos do makaronu, dressing do sałatki albo pastę do kanapek.

Pesto z rzeżuchy

Pesto z rzeżuchy

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki przekładam do mocnego blendera (ja używam tego) i blenduję na pastę.
  2. Podaję wymieszane z makaronem, jako dodatek do dań i kanapek lub dressing do sałatek.
  3. Inne wielkanocne przepisy znajdziecie tutaj 🙂

Smacznego!

Pesto z rzeżuchy

Pesto z rzeżuchy

Pesto z rzeżuchy

Pesto z rzeżuchy

Pesto z rzeżuchy

Pesto z rzeżuchy