Składniki:
- rzeżucha duża garść (wysiana z jednego opakowania)
- pestki słonecznika/orzechy włoskie/obrane laskowe/płatki migdałowe pół szklanki (125 ml)
- oliwa z oliwek 1/3 szklanki
- czosnek 2 ząbki
- sok z jednej cytryny
- sól, pieprz do smaku
- ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
Domowe pesto można przygotować niemalże z każdej zieleniny. Sprawdzi się nie tylko bazylia, ale również natka pietruszki, rzodkiewki, rukola, jarmuż, świeży szpinak a nawet rzeżucha. Pesto z rzeżuchy będzie ciekawym dodatkiem do wielkanocnych pasztetów i dań. Na co dzień można użyć je jako sos do makaronu, dressing do sałatki albo pastę do kanapek.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki przekładam do mocnego blendera (ja używam tego) i blenduję na pastę.
- Podaję wymieszane z makaronem, jako dodatek do dań i kanapek lub dressing do sałatek.
- Inne wielkanocne przepisy znajdziecie tutaj 🙂
Smacznego!
Brak komentarzy