PICRYBA z jackfruita

  • 20 min
  • 9 składników
100%

Składniki na 4 sztuki:

  • zielony szarpany jackfruit 1 puszka (565 ml)
  • mąka z ciecierzycy 2 czubate łyżki
  • przyprawa do ryb 1 łyżka
  • pieprz cytrynowy lub czarny do smaku
  • ew. sól do smaku
  • papier ryżowy 4 sztuki
  • nori 1-2 arkusze
  • olej lub oliwa do smażenia
  • ew. cytryna, koperek do podania

Nibyryba z jackfruita w chrupiącej skórce. Sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole jak i w towarzystwie frytek jako wegańska wersja „fish and chips”.

PICRYBA z jackfruita

PICRYBA z jackfruita

Wykonanie:

  1. Szarpanego jackfruita odsączam i przekładam do miski.
  2. Dodaję przyprawy, mąkę z ciecierzycy i mieszam dokładnie. Odstawiam na 10 minut.
  3. Nori kroję w szerokie paski.
  4. Masę dzielę na 4 części.
  5. Przygotowuję 2 talerze. Na jeden nalewam odrobinę wody.
  6. Na patelni rozgrzewam niewielka ilość oleju lub oliwy.
  7. Papier ryżowy namaczam przez chwilę w wodzie i odkładam na drugi talerz.
  8. Nakładam farsz, spłaszczam, składam 4 brzegi papieru ryżowego.
  9. Przyklejam nori i kładę na patelnię.
  10. Smażę przez chwilę z każdej strony (do zarumienienia).
  11. Podaję świeżo po usmażeniu.
  12. Spróbujcie też seleryby – smażonej i w galarecie 🙂

Smacznego!

PICRYBA z jackfruita

PICRYBA z jackfruita

PICRYBA z jackfruita

PICRYBA z jackfruita

PICRYBA z jackfruita

PICRYBA z jackfruita

Brak komentarzy

Skomentuj