Składniki na 4 sztuki:
- zielony szarpany jackfruit 1 puszka (565 ml)
- mąka z ciecierzycy 2 czubate łyżki
- przyprawa do ryb 1 łyżka
- pieprz cytrynowy lub czarny do smaku
- ew. sól do smaku
- papier ryżowy 4 sztuki
- nori 1-2 arkusze
- olej lub oliwa do smażenia
- ew. cytryna, koperek do podania
Nibyryba z jackfruita w chrupiącej skórce. Sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole jak i w towarzystwie frytek jako wegańska wersja „fish and chips”.
Wykonanie:
- Szarpanego jackfruita odsączam i przekładam do miski.
- Dodaję przyprawy, mąkę z ciecierzycy i mieszam dokładnie. Odstawiam na 10 minut.
- Nori kroję w szerokie paski.
- Masę dzielę na 4 części.
- Przygotowuję 2 talerze. Na jeden nalewam odrobinę wody.
- Na patelni rozgrzewam niewielka ilość oleju lub oliwy.
- Papier ryżowy namaczam przez chwilę w wodzie i odkładam na drugi talerz.
- Nakładam farsz, spłaszczam, składam 4 brzegi papieru ryżowego.
- Przyklejam nori i kładę na patelnię.
- Smażę przez chwilę z każdej strony (do zarumienienia).
- Podaję świeżo po usmażeniu.
- Spróbujcie też seleryby – smażonej i w galarecie 🙂
Smacznego!
Brak komentarzy