Pięciominutowe ciasto świąteczne bez pieczenia i blendowania

  • 8 min
  • 7 składników
91%

Składniki:

  • ciastka korzenne (u mnie typu Speculoos) do wyłożenia formy i przykrycia masy
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 4,5 filiżanki (po 200 ml)
  • kasza manna 1 filiżanka (200 ml)
  • suchy mak mielony 2 filiżanki (po 200 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 7 łyżek erytrolu)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • ew. orzechy włoskie do posypania

To jest nie tylko świetna opcja dla zapracowanych. To jest po prostu bardzo dobre ciacho;)

DSC_6944_2

Pięciominutowe ciasto świąteczne bez pieczenia i blendowania

Wykonanie:

  1. Spód formy do ciasta (u mnie 23 x 33 cm) wykładam ciastkami korzennymi.
  2. Do garnuszka wlewam 4,5 filiżanki mleka, słodzę, dodaję mak i podgrzewam.
  3. W międzyczasie na suchej patelni podprażam orzechy, aż się zarumienią. Mieszam od czasu do czasu.
  4. Do gotującego mleka powoli wsypuję kaszkę, intensywnie mieszając, aż zgęstnieje.
  5. Następnie masę wylewam na ciasteczka. Wygładzam i przykrywam kolejną warstwą ciastek.
  6. Do garnuszka wkładam połamaną na kostki czekoladę. Dodaję kilka łyżek mleka roślinnego lub wody i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  7. Roztopioną czekoladę wylewam na ciastka i posypuję orzechami. Zamiast orzechów możecie użyć pokruszonych ciastek korzennych lub nie posypywać niczym czekolady.
  8. Po przestygnięciu ciasto wstawiam do lodówki, żeby masą stężała.

Smacznego!

DSC_6954_2

Pięciominutowe ciasto świąteczne bez pieczenia i blendowania

DSC_6903_2

Pięciominutowe ciasto świąteczne bez pieczenia i blendowania

DSC_6881_2

Pięciominutowe ciasto świąteczne bez pieczenia i blendowania

44 komentarze

  1. Wow, widziałam wczoraj to ciacho na FB i pomyślałam, że pewnie kupa z nim roboty a tu taka niespodzianka 🙂

  2. Witam Czym mogę zastąpić kaszę mannę? ( nie mogę jeść produktów z glutenem ) .Ciasto wygląda obłędnie 🙂

  3. Zrobione wczoraj wieczorem i już prawie całe zjedzone 🙂 Kolportuję przepis w rodzinie, bo naprawdę super efekt przy małym nakładzie pracy !

  4. Robiłam makowca wg tego przepisu drugi raz.
    Pierwsze zniknęło jak sen złoty.. tylko zamiast czekolady dałam masę kajmakową z mleka roślinnego z orzechami.
    Pycha!

  5. nie polecam, zle proporcje kaszy i mleka wychodzi glut . podobne proporcja sa do masy do miodownika tylko ze tam daje sie jeszcze maslo i jest super

    • glut? tzn. za rzadkie, czy za gęste? U mnie w tych proporcjach jest idealne, do krojenia, ale niezbyt zbite. Tylko trzeba intensywnie mieszać, żeby nie było grudek.

    • Robilam, pyszne,tylko nie ma u nas ciastek korzennych,zrobilam na herbatnikach,to byl błąd bo nie były najlepszej jakosci, ale reszta bomba

  6. Wyszły mi grudki (nie mam zbyt dużego doświadczenia z kaszą manną, i pewnie za szybko wsypywałam kaszkę a za wolno mieszałam). Spróbuję uratować to przez zblendowanie

  7. Robiłam w tamtym roku i wyszło wszystko ok i smaczne. Dzisiaj klapa! Dodałam chyba dwie filiżanki kaszy i jest miękkie! Zrobiłam z mleka ryżowego i podejrzewam, że to chyba może być przyczyną… Czy to możliwe?

  8. Zrobiłam wczoraj. To nie trwało pięc minut 😉 Ale. Przepyszne! Przepis zostaje z nami na dłużej.

  9. Smaczne! Następnym razem dodam trochę jakiegoś alkoholu żeby podkręcić smak. Może też dodam jakieś bakalie do samej masy.
    Spód zrobiłam że zmielonych orzechów włoskich, płatków owsianych oraz oleju i przypraw korzennych.

Skomentuj