Składniki:
- ciastka korzenne (u mnie typu Speculoos) do wyłożenia formy i przykrycia masy
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 4,5 filiżanki (po 200 ml)
- kasza manna 1 filiżanka (200 ml)
- suchy mak mielony 2 filiżanki (po 200 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 7 łyżek erytrolu)
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- ew. orzechy włoskie do posypania
To jest nie tylko świetna opcja dla zapracowanych. To jest po prostu bardzo dobre ciacho;)
Wykonanie:
- Spód formy do ciasta (u mnie 23 x 33 cm) wykładam ciastkami korzennymi.
- Do garnuszka wlewam 4,5 filiżanki mleka, słodzę, dodaję mak i podgrzewam.
- W międzyczasie na suchej patelni podprażam orzechy, aż się zarumienią. Mieszam od czasu do czasu.
- Do gotującego mleka powoli wsypuję kaszkę, intensywnie mieszając, aż zgęstnieje.
- Następnie masę wylewam na ciasteczka. Wygładzam i przykrywam kolejną warstwą ciastek.
- Do garnuszka wkładam połamaną na kostki czekoladę. Dodaję kilka łyżek mleka roślinnego lub wody i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Roztopioną czekoladę wylewam na ciastka i posypuję orzechami. Zamiast orzechów możecie użyć pokruszonych ciastek korzennych lub nie posypywać niczym czekolady.
- Po przestygnięciu ciasto wstawiam do lodówki, żeby masą stężała.
Smacznego!
Można czymś zastąpić mak?
Można po prostu pominąć i dać wanilię do masy, albo pokrojone suszone owoce:)
Mogę użyć pierników swojej roboty zamiast ciasteczek korzennych?
jasne:)
By ciasto było bezglutenowe- czym zastąpić mannę?
drobną kaszką kukurydzianą:)
Czymś podobnym moje dzieci zajadały się w czasach kryzysu u Babci😀. Na dno jakiekolwiek dostępne ciastka, manna na mleku z kakao na to i polewa i 😋. A że z kaszy to nazwały,, kaszana”
Też robię czekoladową wersję na herbatnikach:) ja znam to pod nazwą chocoloco:)
Wow, widziałam wczoraj to ciacho na FB i pomyślałam, że pewnie kupa z nim roboty a tu taka niespodzianka 🙂
Jest błyskawiczne:)
Witam Czym mogę zastąpić kaszę mannę? ( nie mogę jeść produktów z glutenem ) .Ciasto wygląda obłędnie 🙂
To może kaszka kukurydziana i jakieś ciasteczka bezglutenowe?
a maku nie sparzamy. nie będzie gorzki?
ja nie parzę, jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby był gorzki…
Zrobione wczoraj wieczorem i już prawie całe zjedzone 🙂 Kolportuję przepis w rodzinie, bo naprawdę super efekt przy małym nakładzie pracy !
Ekstra!:)
Przepis jest na jakiej wielkości blachę?
23 x 33 cm. Już uzupełniam w przepisie.
Robiłam makowca wg tego przepisu drugi raz.
Pierwsze zniknęło jak sen złoty.. tylko zamiast czekolady dałam masę kajmakową z mleka roślinnego z orzechami.
Pycha!
mmm, z masą też musi być pyszne…
nie polecam, zle proporcje kaszy i mleka wychodzi glut . podobne proporcja sa do masy do miodownika tylko ze tam daje sie jeszcze maslo i jest super
glut? tzn. za rzadkie, czy za gęste? U mnie w tych proporcjach jest idealne, do krojenia, ale niezbyt zbite. Tylko trzeba intensywnie mieszać, żeby nie było grudek.
Robilam, pyszne,tylko nie ma u nas ciastek korzennych,zrobilam na herbatnikach,to byl błąd bo nie były najlepszej jakosci, ale reszta bomba
Czy zamiast mleka roślinnego można dać krowie?
jeśli używasz, to jasne, że tak
Super przepis, dodaj go na dompelenpomyslow.pl zeby podpromowac 🙂
Wyszły mi grudki (nie mam zbyt dużego doświadczenia z kaszą manną, i pewnie za szybko wsypywałam kaszkę a za wolno mieszałam). Spróbuję uratować to przez zblendowanie
Dokładnie, trzeba powoli wsypywać i mieszać intensywnie. Spróbuj zblendować:)
Robiłam w tamtym roku i wyszło wszystko ok i smaczne. Dzisiaj klapa! Dodałam chyba dwie filiżanki kaszy i jest miękkie! Zrobiłam z mleka ryżowego i podejrzewam, że to chyba może być przyczyną… Czy to możliwe?
nie, to nie mleko. A poleżało w lodówce? Pogotowałaś chwilę, żeby kaszka zgęstniała?
Jaki mam mielony? większość chyba jest z cukrem już??
nie nie, nie masa makowa tylko suchy mak mielony, bez dodatków
Jak przygotować sam mak? Czy wcześniej go zmielić i w jaki sposób?
ja kupuję suchy już zmielony:)
mi niestety wyszlo takie bezpluciowe 🙁 jakies takie bez wyrazu…
hm… można je podkręcić np. aromatem migdałowym
Zrobiłam wczoraj. To nie trwało pięc minut 😉 Ale. Przepyszne! Przepis zostaje z nami na dłużej.
Super😘
Zrobiłam ciasto na Święta. Nawet niezłe. Za mało cukru i lepiej dać 2 warstwy ciastek- moje ciastka z Biedronki.
Pyszne! W ciągu ostatniego roku było to najczęściej powtarzane ciasto w moim domu. <3
Baaaardzo się cieszę:)
A moznaby mak niezmielony dac?
można spróbować…
Smaczne! Następnym razem dodam trochę jakiegoś alkoholu żeby podkręcić smak. Może też dodam jakieś bakalie do samej masy.
Spód zrobiłam że zmielonych orzechów włoskich, płatków owsianych oraz oleju i przypraw korzennych.