Składniki:
- cebula 1 sztuka
- duże pieczarki kilka sztuk
- zielona jaglanka przepis na blogu
- olej do podsmażenia
- sól do smaku
- ew. wegański parmezan do podania
Duże kapelusze pieczarek zapieczone z zieloną kaszą jaglaną (przepis tutaj). Prosto, zdrowo i efektownie;)
Wykonanie:
- Przygotowuję zieloną jaglankę (przepis tutaj).
- Z pieczarek wykrajam nóżki i lekko solę w środku.
- Nóżki kroję drobno, solę i podsmażam razem z drobno pokrojoną cebulą (zostawiam do polania pieczarek).
- Do pieczarek nakładam zieloną jaglankę i układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zapiekam około 30 min. w temp. 190 stopni.
- Podaję polane podsmażoną cebulką z nóżkami pieczarek i posypane wegańskim parmezanem (np. tym).
Smacznego!
Czy ZAWSZE pani praży jaglenke(do dań na słono i na słodko) żeby pozbyć się goryczy?
Zazwyczaj tylko wielokrotnie przepłukuję:) Ale czasem też prażę, po czym tez wielokrotnie przepłukuję.