Pieczarki po kaszubsku

  • 45 min
  • 12 składników
91%

Składniki:

  • pieczarki 1 kilogram
  • cebula 3 średnie sztuki
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (ok. 200 g)
  • ocet (u mnie jabłkowy) 3 łyżki
  • sos sojowy 3 łyżki
  • oliwa z oliwek lub olej ok. 3 łyżki
  • liście laurowe 4 sztuki
  • ziele angielskie kilka sztuk
  • cukier (u mnie trzcinowy) 1 łyżka
  • słodka papryka 1 łyżeczka
  • ostra papryka do smaku
  • ew. sól do smaku

Prosty przepis mojej mamy na Święta i nie tylko. W roli głównej zamiast śledzi – pieczarki.

Pieczarki po kaszubsku

Pieczarki po kaszubsku

Wykonanie:

  1. W garnku lub na patelni na oleju podsmażam pokrojone cebule, liście laurowe, ziele angielskie i umyte pieczarki, mieszając od czasu do czasu. Smażę, aż pieczarki puszczą wodę, a następnie woda odparuje.
  2. Dodaję koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy, sos sojowy, cukier oraz słodką i ostrą paprykę.
  3. Gotuję wszystko razem przez kilka minut, mieszając.
  4. Podaję na ciepło lub na zimno.
  5. Pieczarki możecie przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.

Smacznego!

Pieczarki po kaszubsku

Pieczarki po kaszubsku

Pieczarki po kaszubsku

Pieczarki po kaszubsku

9 komentarzy

Skomentuj