Składniki:
- pieczarki 1 kilogram
- cebula 3 średnie sztuki
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (ok. 200 g)
- ocet (u mnie jabłkowy) 3 łyżki
- sos sojowy 3 łyżki
- oliwa z oliwek lub olej ok. 3 łyżki
- liście laurowe 4 sztuki
- ziele angielskie kilka sztuk
- cukier (u mnie trzcinowy) 1 łyżka
- słodka papryka 1 łyżeczka
- ostra papryka do smaku
- ew. sól do smaku
Prosty przepis mojej mamy na Święta i nie tylko. W roli głównej zamiast śledzi – pieczarki.
Wykonanie:
- W garnku lub na patelni na oleju podsmażam pokrojone cebule, liście laurowe, ziele angielskie i umyte pieczarki, mieszając od czasu do czasu. Smażę, aż pieczarki puszczą wodę, a następnie woda odparuje.
- Dodaję koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy, sos sojowy, cukier oraz słodką i ostrą paprykę.
- Gotuję wszystko razem przez kilka minut, mieszając.
- Podaję na ciepło lub na zimno.
- Pieczarki możecie przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.
Smacznego!
Zrobiłam na probe z 1/3 porcji, bardzo fajne, dzięki za przepis!
super:)
Bardzo dobre!!
Bardzo dobre !!! Polecam !!!
:)))
Olej jest do podsmażania czy później dodać do całości?
do podsmażenia:)
Pieczarki jakoś kroisz? A może dobrze użyć małych ale całych?
zależy od wielkości. Małe w całości będą efektowne:)