Pieczeń z dyni

  • 80 min
  • 10 składników
100%

Składniki:

  • dynia hokkaido 1 średnia sztuka
  • kasza gryczana surowa 1 filiżanka (200 ml)
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa lub olej do podsmażenia
  • sos sojowy 3 łyżki
  • gałka muszkatołowa pół łyżeczki
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • imbir mielony 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku

Pieczona dynia faszerowana aromatyczną kaszą gryczaną z przyprawami: kuminem, imbirem, czosnkiem i gałką muszkatołową.

Pieczeń z dyni

Pieczeń z dyni

Wykonanie:

  1. Kaszę gryczaną dokładnie przepłukuję wodą, przekładam do garnka i zalewam 2 filiżankami wody (400 ml).
  2. Gotuję na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę (około 15 minut). Nie mieszam.
  3. W międzyczasie na patelni podsmażam pokrojoną cebulę. Gdy się zarumieni dodaję czosnek, przyprawy i smażę jeszcze przez chwilę, mieszając.
  4. Na patelnię dodaję ugotowaną kaszę, sos sojowy i mieszam.
  5. Dynię myję, odkrawam górną część i wydrążam pestki.
  6. Do środka ciasno nakładam kaszę i przykrywam wieczkiem.
  7. Dynię kładę w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia nalewam filiżankę (200 ml) wody.
  8. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 50-60 minut.
  9. Wyjmuję, odstawiam do przestygnięcia na kilka minut, a następnie kroję na kawałki.
  10. Dynia jest pyszna z sosem czosnkowym na bazie domowego sojonezu lub z sosem sezamowym.

Smacznego!

Pieczeń z dyni

Pieczeń z dyni

Pieczeń z dyni

Pieczeń z dyni

Pieczeń z dyni

Pieczeń z dyni