Składniki:
- dynia hokkaido 1 średnia sztuka
- kasza gryczana surowa 1 filiżanka (200 ml)
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- oliwa lub olej do podsmażenia
- sos sojowy 3 łyżki
- gałka muszkatołowa pół łyżeczki
- kumin mielony 1 łyżeczka
- imbir mielony 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Pieczona dynia faszerowana aromatyczną kaszą gryczaną z przyprawami: kuminem, imbirem, czosnkiem i gałką muszkatołową.
Wykonanie:
- Kaszę gryczaną dokładnie przepłukuję wodą, przekładam do garnka i zalewam 2 filiżankami wody (400 ml).
- Gotuję na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę (około 15 minut). Nie mieszam.
- W międzyczasie na patelni podsmażam pokrojoną cebulę. Gdy się zarumieni dodaję czosnek, przyprawy i smażę jeszcze przez chwilę, mieszając.
- Na patelnię dodaję ugotowaną kaszę, sos sojowy i mieszam.
- Dynię myję, odkrawam górną część i wydrążam pestki.
- Do środka ciasno nakładam kaszę i przykrywam wieczkiem.
- Dynię kładę w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia nalewam filiżankę (200 ml) wody.
- Piekę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 50-60 minut.
- Wyjmuję, odstawiam do przestygnięcia na kilka minut, a następnie kroję na kawałki.
- Dynia jest pyszna z sosem czosnkowym na bazie domowego sojonezu lub z sosem sezamowym.
Smacznego!
Brak komentarzy