Składniki:
- dynia Hokkaido 1 sztuka
- sól do smaku
- pomidor 1 sztuka
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
- cynamon 1 łyżeczka
- chilli 1/2 łyżeczki
- oliwa 2 łyżki
Pieczona dynia Hokkaido. Najlepsza, bo: łatwo się kroi, nie wymaga obierania, bardzo szybko jest gotowa. Do dyni pikantny pomidorowo-cynamonowy sos. Błyskawiczne, aromatyczne danie.
Wykonanie:
- Dynię myję i kroję w kostkę. Układam na papierze do pieczenia, solę i zapiekam w rozgrzanym piekarniku około 20 minut w temp. 200 stopni z termoobiegiem.
- W międzyczasie przygotowuję sos. Obranego i pokrojonego w drobną kostkę pomidora duszę pod przykryciem na oliwie w małym garnuszku.
- Gdy pomidor się rozpadnie, dodaję koncentrat pomidorowy, cynamon i chilli. Gotuję jeszcze przez chwilę, mieszając.
Smacznego!
fajny pomysł na przekąskę 🙂