Pieczone buraki z awokado

  • 70 min
  • 8 składników
97%

Składniki:

  • buraki 4 sztuki
  • awokado 1 sztuka
  • cytryna 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz grubo mielony do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • rukola 2 garście

Pieczone buraki, awokado, rukola i sos winegret na bazie soku z cytryny i oliwy oliwek z czosnkiem i grubo mielonym pieprzem. Efektowna przystawka albo zdrowa sałatka do szkoły lub na uczelnię. Kilka składników a bardzo fajny efekt.

DSC_7302_2

Pieczone buraki z awokado

Wykonanie:

  1. Buraki zawijam w folię aluminiową lub wkładam do naczynia żaroodpornego (w całości i w skórce) i piekę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około godzinę.
  2. Odwijam, po przestygnięciu obieram i kroję w plasterki.
  3. Awokado (powinno być dojrzałe, ale niezbyt miękkie) też kroję w plasterki.
  4. Na talerzu lub półmisku kładę umytą rukolę, na to plastry buraka i awokado.
  5. W szklance mieszam oliwę z oliwek, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Sosem polewam zawartość talerza.

Smacznego!

DSC_7306_2

Pieczone buraki z awokado