Składniki:
- buraki 4 sztuki
- awokado 1 sztuka
- cytryna 1 sztuka
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- sól do smaku
- pieprz grubo mielony do smaku
- czosnek 2 ząbki
- rukola 2 garście
Pieczone buraki, awokado, rukola i sos winegret na bazie soku z cytryny i oliwy oliwek z czosnkiem i grubo mielonym pieprzem. Efektowna przystawka albo zdrowa sałatka do szkoły lub na uczelnię. Kilka składników a bardzo fajny efekt.
Wykonanie:
- Buraki zawijam w folię aluminiową lub wkładam do naczynia żaroodpornego (w całości i w skórce) i piekę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około godzinę.
- Odwijam, po przestygnięciu obieram i kroję w plasterki.
- Awokado (powinno być dojrzałe, ale niezbyt miękkie) też kroję w plasterki.
- Na talerzu lub półmisku kładę umytą rukolę, na to plastry buraka i awokado.
- W szklance mieszam oliwę z oliwek, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Sosem polewam zawartość talerza.
Smacznego!
Pingback: Pieczone buraki z awokado. – Infozdrowie
Pingback: » Pieczone buraki z awokado"Polska-IE najbardziej politycznie – społeczno – gospodarczy portal informacyjny w Irlandii