Składniki:
- mrożony groszek 450 g
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- kumin mielony 1 łyżeczka
- czosnek 2 ząbki
- chilli/pieprz do smaku
- sól do smaku
- ew. płatki drożdżowe 3 łyżki
Proste, zielone kotleciki z groszku, na obiad, do burgera albo na kanapkę.
Wykonanie:
- Groszek rozmrażam.
- Ząbki czosnku rozgniatam. Wszystkie składniki poza mąką ziemniaczaną umieszczam w malakserze lub blenderze i blenduję na gęstą pastę.
- Doprawiam do smaku, dodaję mąkę ziemniaczaną i ponownie blenduję.
- Lepię kulki, spłaszczam i układam na papierze do pieczenia.
- Zapiekam około 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Dzień dobry, dobrze czytam, że brak jakiegokolwiek tłuszczu?
Tak, ale oczywiście można dodać;)
Oo bez smażenia to dla mnie 😀 Czy one są suche i potrzebują jakiegoś sosu?
Raczej takie miękkie:)
czy można mąke ziemniaczaną zastąpić zwyklą?
tak:)
Czy można dać groszek konserwowy zamiast mrożonego?
tak, choć mysle, ze z mrozonym smaczniejsze:)
ile wychodzi takich kotlecików?