Pieczone oliwki z papryką i tofu

  • 35 min
  • 10 składników
100%

Składniki:

  • oliwki zielone 1 słoik (ok. 350 g)
  • tofu 1 kostka (180 g)
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • czerwona cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek do polania
  • zioła świeże lub suszone do posypania
  • płatki chilli do posypania
  • sól do smaku

Pieczone w oliwie oliwki z warzywami, tofu, czosnkiem, ziołami i chilli. Pyszna przekąska, szczególnie w towarzystwie ulubionego pieczywa.

Pieczone oliwki z papryką i tofu

Pieczone oliwki z papryką i tofu

Wykonanie:

  1. Tofu kroję w kostkę.
  2. Czosnek obieram i kroję na plasterki.
  3. Paprykę i cebulę myję, obieram i kroję.
  4. Wszystkie składniki oraz odsączone oliwki przekładam do naczynia żaroodpornego.
  5. Polewam oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, posypuję płatkami chilli, ziołami i solą.
  6. Zapiekam przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  7. Podaję na gorąco, z ulubionym pieczywem do maczania w oliwie.

Smacznego!

Pieczone oliwki z papryką i tofu

Pieczone oliwki z papryką i tofu

Pieczone oliwki z papryką i tofu

Pieczone oliwki z papryką i tofu

Pieczone oliwki z papryką i tofu

Pieczone oliwki z papryką i tofu

Pieczone oliwki z papryką i tofu

Pieczone oliwki z papryką i tofu

Brak komentarzy

Skomentuj