Składniki:
- oliwki zielone 1 słoik (ok. 350 g)
- tofu 1 kostka (180 g)
- papryka czerwona 1 sztuka
- czerwona cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- sok z połowy cytryny
- oliwa z oliwek do polania
- zioła świeże lub suszone do posypania
- płatki chilli do posypania
- sól do smaku
Pieczone w oliwie oliwki z warzywami, tofu, czosnkiem, ziołami i chilli. Pyszna przekąska, szczególnie w towarzystwie ulubionego pieczywa.
Wykonanie:
- Tofu kroję w kostkę.
- Czosnek obieram i kroję na plasterki.
- Paprykę i cebulę myję, obieram i kroję.
- Wszystkie składniki oraz odsączone oliwki przekładam do naczynia żaroodpornego.
- Polewam oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, posypuję płatkami chilli, ziołami i solą.
- Zapiekam przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
- Podaję na gorąco, z ulubionym pieczywem do maczania w oliwie.
Smacznego!
Brak komentarzy