Składniki:
- drożdże 1/3 kostki
- ciepła woda 1 szklanka
- cukier szczypta
- mąka pszenna lub orkiszowa ok. 3 szklanki (połowę możecie zastąpić mąką razową)
- sól 1 łyżeczka (+ do soczewicy do smaku)
- kurkuma 1 łyżeczka (do ciasta dla koloru)
- olej 3 łyżki (+ do podsmażenia cebuli)
- cebula 2 sztuki
- soczewica zielona 2 filiżanki
- curry w proszku 1 łyżka
- garam masala 1 łyżka
- chilli do smaku
- sos sojowy do smaku
- kolendra mielona 1 łyżeczka
Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z aromatycznym farszem z soczewicy. Idealne jako przekąska do szkoły lub pracy. Spróbujcie z serem z ziemniaka (przepis tutaj) albo z sosem BBQ (przepis tutaj).
Wykonanie:
- Przygotowuję farsz: soczewicę zalewam wodą (3:1) i gotuję, aż się rozgotuje i wchłonie wodę (około 30 minut).
- Na niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
- Do ugotowanej soczewicy dodaję podsmażoną cebulę i przyprawy (sos sojowy, curry, garam masala, kolendra, chilli i sól).
- Mieszam dokładnie.
- Przygotowuję ciasto: drożdże kruszę w misce, dodaję łyżkę mąki, cukier, szklankę ciepłej wody, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Dodaję olej, kurkumę, sól i resztę mąki. Mieszam dokładnie i przez chwilę wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiam przez chwilę, rozwałkowuję na cienkie placki i miseczką wycinam w nich koła.
- Do każdego nakładam farsz i sklejam.
- Układam na papierze do pieczenia i piekę około 20 minut w temp. 190-200 stopni (aż ciasto się zarumieni).
Smacznego!
Bardzo oryginalny przepis 🙂 spodobał mi się. Na pewno wypróbuję 🙂
Zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/
Ten przepis brzmi super! Chyba spróbuję się z nim jutro zmierzyć, zastanawia mnie tylko ta soczewica. Mam pod ręką tylko czerwoną – wiem, że szybciej się „rozlatuje” aniżeli zielona, ale czy to jakaś przeszkoda? W teorii będę mieć szybciej zrobiony farsz, prawda? Będę wdzięczna za rozwianie wątpliwości.
Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych, równie wyśmienitych przepisów!
Jak najbardziej, pierogi możesz nadziać czym chcesz, czerwona soczewica też będzie super:)
Ile mniej więcej pierogów wychodzi z podanych proporcji? 🙂
ok. 15-20
Czy pierogi można wcześniej zrobić i zamrozić? (Nie upieczone oczywiscie)
nie próbowałam…
Ile to gram drożdży? 🙂
ok. 33 g:)
Czy pominięcie sosu sojowego i garam masali znacząco wpłynie na „dobry smak” pierogów?
możesz farsz doprawić po swojemu. Ja soczewicę lubię nawet z samą solą i pieprzem:)
Muszą być pyszne! Czy suszone drożdże też dadzą radę, czy koniecznie muszą być świeże?
myślę, że dadzą radę:)
Smarujesz czyms przed pieczeniem, np mlekiem roślinnym? Czy nie zjarają się takie gołe?;)
nie smaruję, ale można posmarować, żeby się błyszczały;)
Wyglądają pysznie… 😋 Zastanawiam się, czy można je surowe zamrozić? Zrobić teraz, a upiec przed samym podaniem 🤔
nie próbowałam…