Składniki:
- kalafior 1 główka
- olej (u mnie rzepakowy) 3 łyżki
- mąka (pszenna, orkiszowa lub ryżowa) 1 łyżka
- koperek 1 pęczek
- sól, pieprz do smaku
- woda lub bulion 1 szklanka
Pieczony kalafior z delikatnym sosem koperkowym. Przekąska albo dodatek do obiadu. Upieczone różyczki kalafiora możecie tez wykorzystać jako chrupiący składnik sałatki.
Wykonanie:
- Kalafiora dzielę na małe różyczki i wkładam do miski.
- Polewam 2 łyżkami oleju, dodaję sól, pieprz i mieszam dokładnie.
- Układam na papierze do pieczenia i zapiekam około 20 minut w 180 stopniach.
- W garnku na łyżce oleju podsmażam łyżkę mąki, aż się lekko zarumieni. Cały czas mieszam.
- Powoli wlewam szklankę wody lub bulionu (np. tego), mieszając.
- Gotuję przez chwilę, mieszając.
- Dodaję pokrojony koperek, sól i pieprz.
- Sos podaję z kalafiorem.
Smacznego!
Brak komentarzy