Składniki:
- seler 2 sztuki
- olej rzepakowy kilka łyżek
- cebula 1 sztuka
- korzeń pietruszki 2 sztuki
- marchewka 1 kilogram
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
- liść laurowy 4 sztuki
- ziele angielskie kilka ziaren
- sól, pieprz do smaku
- woda około 1 szklanki
- sok z 1 cytryny
- ew. sos sojowy do smaku
- ew. wędzona papryka do smaku
- ew. ziarna kolendry u mnie 1 łyżeczka
Tradycyjne świąteczne danie w wege wersji. Pieczone filety z … selera. Po grecku!
Wykonanie:
-
Seler kroję w plastry grubości około 1 centymetra. Smaruję olejem, solę i układam na papierze do pieczenia. Piekę w rozgrzanym piekarniku około 20 minut w temp. 200 stopni. Możecie też użyć folii do pieczenia.
-
W międzyczasie w garnku podsmażam cebulę. Dodaję utartą marchew, pietruszkę i przyprawy. Podsmażam przez chwilę, dolewam wody i duszę pod przykryciem około 30 minut.
-
Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy i sok z cytryny.
-
Na dnie naczynia układam część farszu, na to kładę plastry pieczonego selera. Przykrywam częścią farszu, znowu układam seler i przykrywam farszem.
-
Po ostudzeniu schładzam w lodówce.
- Seler możecie przygotować też na diecie dr. Dąbrowskiej. Upieczcie seler bez oleju, a cebulę usmażcie bez tłuszczu (przepis tutaj).
Smacznego!
Myślałam, że to rybka. Zaskakujące, właściwie nie wyobrażam sobie smaku. Chętnie sprawdzę 🙂
http://www.dziurawykociol.pl
Seler w piekarniku dochodzi:-)
😉
Piekłem seler w piekarniku przez 20 minut i wyszedł taki średnio-mocno-bardzo-twardy. Nie umiem robić przepisów z internetu. Te czasy i ilości jakoś mi nie wchodzą.
Pewnie zalezy od piekarnika… a może plastry za grube? Można też użyć folii do pieczenia
Zamiast piec w piekarniku, gotuję na parze. Dla mnie niezawodna metoda, a warzywka nadal zdrowe, pyszne… Vega, z Twoim selerkiem po grecku zmierzę się jutro! Dzìęki za inspirację!
Zrobiłam,jem i powiem szczerze rewelacja 🙂
U mnie mała modyfikacja,dodałam 2 łyżki swojskiego keczupu i duuuuużo zielonej pietruszki do sosu.
mmm smacznego!:)