Pieczony ser z tofu i nerkowców

  • 75 min
  • 18 składników
100%

Składniki na 2 tortownice 18 cm:

  • tofu naturalne 3 kostki (po 180 g)
  • tofu wędzone 1 kostka (180 g)
  • orzechy nerkowca 1 szklanka (250 ml)
  • śmietanka roślinna 1 szklanka (250 ml)
  • płatki drożdżowe 3 czubate łyżki
  • mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka
  • cebula biała 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól (u mnie kala namak) 1 łyżeczka
  • pieprz biały pół łyżeczki
  • oregano suszone 1 łyżeczka
  • suszona cebula mielona 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa pół łyżeczki
  • suszone pomidory krojone 1 słoiczek (270 g)
  • oliwki czarne krojone 1 filiżanka (200 ml)
  • kapary 1 słoiczek (100 g)
  • ew. sezam do posypania

Pieczony, kremowy ser na bazie tofu i orzechów nerkowca, z suszonymi pomidorami, oliwkami i kaparami. Idealny do wegańskiej deski serów, jako imprezowa przekąska. Do krojenia lub do smarowania kanapek.

Pieczony ser z tofu i nerkowców

Pieczony ser z tofu i nerkowców

Wykonanie:

  1. Orzechy nerkowca zalewam wrzątkiem i odstawiam na pół godziny.
  2. Olej z suszonych pomidorów wlewam na patelnię i podsmażam na nim pokrojoną cebulę.
  3. Tofu kroję w kostkę i przekładam do blendera (ja używam wysokoobrotowego).
  4. Dodaję odsączone nerkowce, podsmażoną cebulę razem z olejem, śmietankę roślinną, płatki drożdżowe, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i pokrojony czosnek.
  5. Blebduje dokładnie na gładką masę.
  6. Dodaję krojone oliwki, suszone pomidory i kapary.
  7. Mieszam wszystko i przekładam do formy (u mnie 2 małe tortownice po 18 cm). Posypuje sezamem.
  8. Formy wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 min.
  9. Kroję po wystygnięciu.
  10. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Pieczony ser z tofu i nerkowców

Pieczony ser z tofu i nerkowców

Pieczony ser z tofu i nerkowców

Pieczony ser z tofu i nerkowców

Pieczony ser z tofu i nerkowców

Pieczony ser z tofu i nerkowców

Brak komentarzy

Skomentuj