Składniki na 2 tortownice 18 cm:
- tofu naturalne 3 kostki (po 180 g)
- tofu wędzone 1 kostka (180 g)
- orzechy nerkowca 1 szklanka (250 ml)
- śmietanka roślinna 1 szklanka (250 ml)
- płatki drożdżowe 3 czubate łyżki
- mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka
- cebula biała 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- sól (u mnie kala namak) 1 łyżeczka
- pieprz biały pół łyżeczki
- oregano suszone 1 łyżeczka
- suszona cebula mielona 1 łyżeczka
- czosnek granulowany 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa pół łyżeczki
- suszone pomidory krojone 1 słoiczek (270 g)
- oliwki czarne krojone 1 filiżanka (200 ml)
- kapary 1 słoiczek (100 g)
- ew. sezam do posypania
Pieczony, kremowy ser na bazie tofu i orzechów nerkowca, z suszonymi pomidorami, oliwkami i kaparami. Idealny do wegańskiej deski serów, jako imprezowa przekąska. Do krojenia lub do smarowania kanapek.
Wykonanie:
- Orzechy nerkowca zalewam wrzątkiem i odstawiam na pół godziny.
- Olej z suszonych pomidorów wlewam na patelnię i podsmażam na nim pokrojoną cebulę.
- Tofu kroję w kostkę i przekładam do blendera (ja używam wysokoobrotowego).
- Dodaję odsączone nerkowce, podsmażoną cebulę razem z olejem, śmietankę roślinną, płatki drożdżowe, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i pokrojony czosnek.
- Blebduje dokładnie na gładką masę.
- Dodaję krojone oliwki, suszone pomidory i kapary.
- Mieszam wszystko i przekładam do formy (u mnie 2 małe tortownice po 18 cm). Posypuje sezamem.
- Formy wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 min.
- Kroję po wystygnięciu.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy