Pieczony skyrnik z galaretką mango

  • 60 min
  • 10 składników
100%

Składniki na tortownicę 21 cm:

  • ciasteczka lub herbatniki wegańskie 150 g
  • roślinne masło pół kostki (100 g)
  • cynamon 1 łyżeczka
  • roślinny skyr waniliowy 2 opakowania po 150 g
  • orzechy nerkowca 1 szklanka (250 ml)
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • budyń waniliowy 1 opakowanie 40 g
  • cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
  • mus z mango 1 szklanka (250 ml)
  • agar agar 1 łyżeczka

Roślinny sernik na bazie waniliowego jogurtu typu skyr, orzechów nerkowca i tofu. Na ciasteczkowym spodzie. Zwieńczony musem mango w formie galaretki.

Pieczony skyrnik z galaretką mango

Pieczony skyrnik z galaretką mango

Wykonanie:

  1. Orzechy nerkowca zalewam wrzątkiem na pół godziny.
  2. Ciasteczka kruszę i przekładam do malaksera z ostrzem S.
  3. Dodaję pokrojone masło roślinne i cynamon.
  4. Blenduję na plastyczną masę, którą przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję łyżką.
  5. Do blendera wysokoobrotowego nakładam dwa opakowania skyru waniliowego, pokruszone tofu, namoczone odsączone nerkowce, budyń w proszku i erytrol. Blenduję na gładką masę.
  6. Masę wykładam na spód.
  7. Piekę w 180 stopniach przez 45 minut.
  8. Wyjmuję i pozostawiam do ostygnięcia.
  9. Mus z mango przekładam do garnuszka, dodaję agar i gotuję na małym ogniu przez 2 minuty, mieszając, żeby zaktywizować agar. Mus wylewam na upieczony skyrnik i wstawiam do lodówki.
  10. Przechowuję w lodówce do tygodnia.

Smacznego!

Pieczony skyrnik z galaretką mango

Pieczony skyrnik z galaretką mango

Pieczony skyrnik z galaretką mango

Pieczony skyrnik z galaretką mango

Pieczony skyrnik z galaretką mango

Pieczony skyrnik z galaretką mango

Brak komentarzy

Skomentuj