Składniki na tortownicę 21 cm:
- ciasteczka lub herbatniki wegańskie 150 g
- roślinne masło pół kostki (100 g)
- cynamon 1 łyżeczka
- roślinny skyr waniliowy 2 opakowania po 150 g
- orzechy nerkowca 1 szklanka (250 ml)
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- budyń waniliowy 1 opakowanie 40 g
- cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
- mus z mango 1 szklanka (250 ml)
- agar agar 1 łyżeczka
Roślinny sernik na bazie waniliowego jogurtu typu skyr, orzechów nerkowca i tofu. Na ciasteczkowym spodzie. Zwieńczony musem mango w formie galaretki.
Wykonanie:
- Orzechy nerkowca zalewam wrzątkiem na pół godziny.
- Ciasteczka kruszę i przekładam do malaksera z ostrzem S.
- Dodaję pokrojone masło roślinne i cynamon.
- Blenduję na plastyczną masę, którą przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję łyżką.
- Do blendera wysokoobrotowego nakładam dwa opakowania skyru waniliowego, pokruszone tofu, namoczone odsączone nerkowce, budyń w proszku i erytrol. Blenduję na gładką masę.
- Masę wykładam na spód.
- Piekę w 180 stopniach przez 45 minut.
- Wyjmuję i pozostawiam do ostygnięcia.
- Mus z mango przekładam do garnuszka, dodaję agar i gotuję na małym ogniu przez 2 minuty, mieszając, żeby zaktywizować agar. Mus wylewam na upieczony skyrnik i wstawiam do lodówki.
- Przechowuję w lodówce do tygodnia.
Smacznego!
Brak komentarzy