Piernikowy dżem z dyni i pomarańczy

  • 20 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • niewielka dynia hokkaido ok. 1 kilogram
  • pomarańcze 2 sztuki
  • cytryna 1 sztuka
  • świeży imbir 1 kawałek (ok. 3 cm)
  • cukier (u mnie trzcinowy) 1,5 szklanki (po 250 ml) - ok. 400 g
  • przyprawa piernikowa do smaku (u mnie 2 łyżeczki domowej)

Lubicie dynię? Jest niskokaloryczna, zdrowa i według mnie bardzo uniwersalna. W mojej kuchni często gra pierwsze skrzypce, ale czasem wykorzystuję ją jako dodatek do ciast, placków, sałatek, sosów, gulaszy warzywnych albo konfitur.

Poniżej znajdziecie przepis na aromatyczny, korzenno-piernikowy, domowy dżem z dyni i pomarańczy. Idealny na jesień i zimę. Pyszny na kanapce lub jako dodatek do naleśników albo gofrów.

Piernikowy dżem z dyni i pomarańczy

Piernikowy dżem z dyni i pomarańczy

Wykonanie:

  1. Słoiki myję i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 10 minut, żeby były idealnie czyste.
  2. Dynię hokkaido kroję w kostkę (ja nie obieram), a imbir ścieram na tarce.
  3. Pomarańcze i cytrynę zalewam wrzątkiem i dokładnie myję, a następnie kroję na cztery części, a potem w plasterki.
  4. Cukier wsypuję do garnka i podgrzewam. Gdy zacznie się karmelizować dodaję pomarańcze, cytrynę, imbir i przyprawę piernikową (ja używam domowej).
  5. Owoce smażę w cukrze przez kilka minut, a następnie dodaję dodaj dynię i zalewam filiżanką (200 ml) wody.
  6. Wszystko razem dusimy przez około 20 – 30 minut, żeby dynia zmiękła. Jeśli chcecie, żeby dżem był bardziej aksamitny, możecie go dodatkowo zblendować.
  7. Gorącym dżemem napełniam słoiczki, pozostawiając około 1cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika.
  8. Słoiki mocno zakręcam, ustawiam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
  9. Inspirację na dżem z dyni znajdziecie tutaj. Po więcej roślinnych przepisów zapraszam na Przepisy.pl 😉

Smacznego!

Piernikowy dżem z dyni i pomarańczy

Piernikowy dżem z dyni i pomarańczy

Piernikowy dżem z dyni i pomarańczy

Piernikowy dżem z dyni i pomarańczy

Piernikowy dżem z dyni i pomarańczy

Piernikowy dżem z dyni i pomarańczy

4 komentarze

  1. Ile słoiczków wychodzi z tego przepisu i jaka jest ich pojemność? Czy takie dżemy trzeba przechowywać w lodówce nawet przed otwarciem? Pytam bo mam dość ciepło w mieszkaniu i boję się, że się popsują.

Skomentuj