Składniki:
- kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
- mleko sojowe 2,5 szklanki (po 250 ml)
- sok z 1 cytryny
- mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki
- mąka ryżowa/pszenna/orkiszowa ok. 5-10 łyżek
- sól szczypta
Kluski leniwe z kaszy jaglanej, całkiem podobne do oryginału;) Z czym u Was się jada leniwe? U mnie z cynamonem i syropem klonowym, ze zrumienioną tartą bułką, ze śmietaną roślinną z dodatkiem wanilii albo z owocami. A najlepsze oczywiście odsmażane…;)
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą, zalewam mlekiem roślinnym i gotuję do miękkości (około 15-20 minut).
- Dodaję sok z cytryny, szczyptę soli i blenduję.
- Dodaję mąkę ziemniaczaną i stopniowo dosypuję mąkę ryżową, pszenną lub orkiszową (ciasto musi dać się wyrabiać).
- Lepię wałki, lekko rozgniatam na stole posypanym mąką i kroję na pierogi.
- W garnku zagotowuje wodę z dodatkiem soli.
- Do wrzątku wrzucam kluski i gotuję około 2 minuty od wypłynięcia.
Smacznego!
Coś cudownego! Kocham takie dania. 🙂 Zapraszam na kluseczki dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/
Jadłam. Ten kto lubi serowe…na pewno te też polubi. Równie dobre.
Mam juz ugotowana kasze jaglaną pozostala z obiadu, ale nie wiem ile jej wziac? Już ugotowanej. Moze ktoś pomóc?
Wyglądają jak klasyczne leniwe, ciekawa jestem smaku ! Muszę spróbować 🙂
Super wyglądają 🙂 Będę robić tylko mam pytanko, czy przejdą z mlekiem ryżowym i mąką jaglaną lub z prosa?
Myślę, że tak:)
a mozna tak normalnie … 😛 zwykle mleko dodac ?
mam maka z amarantusa nada sie ?
Dziekuje
Myślę, że można i mleko i mąka:)
Na ile to porcji? 🙂
hmmm… nie pamietam ile sztuk wychodzi z tej porcji, ale gotowałam w garnku na 3 razy:)
Czy kasza ma być przestudzona czy gorąca do zblendowania?
gorąca
No mistrzostwo swiata! Dla kogos kto nie moze glutenu i nabialu…..zrobilam, rewelacja 🙂
:)))
No mnie trochę rozczarowały, ale może dlatego, że mało cytryny miałam i dodałam mąki kokosowej?
Cytryna konieczna, bo dzięki niej kasza imituje twaróg;) Inaczej smakują jak zwykłe mączne kluski. Możecie nawet spokojnie dawać więcej cytryny niż w przepisie:)
Mnie bardzo rozczarowały, ale może to moja wina i coś źle zrobiłam…. w każdym razie wyszła mi mamałyga, cała kuchnia się w tym kleiła, nie mogłam tego od rąk odkleić mimo, iż ostatecznie dodałam więcej mąki niż w przepisie. Jeden wielki klej z tego wyszedł….
poważnie? buuuu:((((
A mleko wylewamy, czy blendujemy razem z kaszą?
razem. kasza powinna je wchlonac.
Wyszły bardzo smaczne, ale trochę za twarde. Dałam więcej mąki, czy to mogło być przez to?
tak, im mniej mąki tym bardziej delikatne…
Czy moge kasze ugotować na wodzie?
tak:)
Zrobiłam. Są mega!!! Córka poskarżyła sie tylko, ze dałam za dużo soli. Jedliśmy za syropem klonowym i cynamonem. Pycha 🙂
Ale podpowiedz proszę jak radzisz sobie z mieszaniem tego klejącego „gluta” 🙂
Przede mną zmywanie, a trochę tego upaćkalam :/
no trochę się paćka… ja bardzo nie lubię lepić ciasta i zazwyczaj angażuję do tego narzeczonego;)
W smaku fantastyczne! Nie mogę się ruszyć tak się objadłam;) Ale niestety babrały się bardzo i więcej mąki musiałam dosypać. Ja jednak spróbuję z ostudzoną kaszą i tak jej może nie blendować na całkiem mus.
Pyszne…! Mój smak z dzieciństwa 🙂 super przepis – wyszło za pierwszym razem. Zjadłam z masłem, cynamonem i syropem klonowym, i ze smakiem.
Świetna strona 🙂
to super! Dzięki:))
Leniwe jak z twarogu😊 pyyycha! Dzięki za przepis. Ps. Noe kleją się tak bardzo jesli doda się mąki do pierogów.
🙂 Dzięki za info:) Chodzi o jakąś specjalną mąkę do pierogów?
Bardzo smaczne 🙂 polecam
🙂
a można dać kwasek cytrynowy? 🙂
myślę, że można
Czy można zastąpić mleko wodą i uzyskać tak samo dobry efekt ?
Pozdrawiam
Myślę, że można:)
prosze o poradę, czym zastąpić mąkę ziemniaczana? ! mieszkam w Wietnamie i tu nie ma, a tak się podekscytowałam <3
a mąka z tapioki?
spróbuję!
Cześć! Czy można pominąć mąkę ziemniaczaną?
można dodać inną mąkę
Wyszły przepyszne, dziękuję za rewelacyjny przepis!
Bardzo się cieszę! Smacznego:)))
Pyszne, wyszły za 1 razem , dodałam mąkę do pierogów 0 ok 8 łyżek. Super sprawa dla takich jak ja – uczulonych na ziemniaki . Dziekuję