Składniki na duży garnek:
- ryż (u mnie brązowy basmati) 200 g
- cebula 2 sztuki
- marchewka 4 średnie sztuki
- ciecierzyca ugotowana lub z puszki/słoika 1 szklanka (250 ml)
- krajanka sojowa 2 opakowania (po 80 g)
- czosnek 3 ząbki
- olej lub oliwa do smażenia
- berberys suszony garść
- kumin w ziarnach 1 łyżeczka
- kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
- kozieradka mielona 1 łyżeczka
- papryka słodka 1 łyżeczka
- kurkuma pół łyżeczki
- sos sojowy do smaku
- sól, pieprz do smaku
- ostra papryka do smaku
Uzbecki płow, znany u nas jako pilaw w roślinnej wersji. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników, jednak niezwykle ważna jest mieszanka odpowiednich przypraw, które odpowiadają za wyjątkowy smak tego dania.
Wykonanie:
- Ryż bardzo dokładnie przepłukuję wodą, a następnie zalewam czystą wodą w proporcji 2:1, solę i gotuję na małym ogniu (nie mieszam), aż ryż wchłonie wodę. Zostawiam pod przykryciem.
- Krajankę sojową zalewam wodą, gotuję przez 2 minuty i zostawiam pod przykryciem, żeby zmiękła.
- Cebulę kroję w piórka i smażę na oleju. Dodaję posiekany czosnek.
- Marchewkę kroję w cienkie słupki, dodaję do cebuli i podsmażam. Podlewam sosem sojowym, niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem, aż marchewka zmięknie.
- Krajankę sojową odsączam i smażę na oleju, aż się zarumieni.
- Nasiona kuminu i kolendry rozgniatam w moździerzu i razem z pozostałymi przyprawami dodaję do krajanki sojowej. Dodaję ciecierzycę oraz berberys i podsmażam wszystko razem.
- Gotowe warzywa i krajankę sojową dodaję do ryżu i mieszam wszystko razem.
- W razie konieczności dodaję sól i pieprz do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy