Pilaw uzbecki w roślinnej wersji

  • 45 min
  • 16 składników

Składniki na duży garnek:

  • ryż (u mnie brązowy basmati) 200 g
  • cebula 2 sztuki
  • marchewka 4 średnie sztuki
  • ciecierzyca ugotowana lub z puszki/słoika 1 szklanka (250 ml)
  • krajanka sojowa 2 opakowania (po 80 g)
  • czosnek 3 ząbki
  • olej lub oliwa do smażenia
  • berberys suszony garść
  • kumin w ziarnach 1 łyżeczka
  • kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
  • kozieradka mielona 1 łyżeczka
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • kurkuma pół łyżeczki
  • sos sojowy do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • ostra papryka do smaku

Uzbecki płow, znany u nas jako pilaw w roślinnej wersji. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników, jednak niezwykle ważna jest mieszanka odpowiednich przypraw, które odpowiadają za wyjątkowy smak tego dania.

Pilaw uzbecki w wegańskiej wersji

Pilaw uzbecki w wegańskiej wersji

Wykonanie:

  1. Ryż bardzo dokładnie przepłukuję wodą, a następnie zalewam czystą wodą w proporcji 2:1, solę i gotuję na małym ogniu (nie mieszam), aż ryż wchłonie wodę. Zostawiam pod przykryciem.
  2. Krajankę sojową zalewam wodą, gotuję przez 2 minuty i zostawiam pod przykryciem, żeby zmiękła.
  3. Cebulę kroję w piórka i smażę na oleju. Dodaję posiekany czosnek.
  4. Marchewkę kroję w cienkie słupki, dodaję do cebuli i podsmażam. Podlewam sosem sojowym, niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem, aż marchewka zmięknie.
  5. Krajankę sojową odsączam i smażę na oleju, aż się zarumieni.
  6. Nasiona kuminu i kolendry rozgniatam w moździerzu i razem z pozostałymi przyprawami dodaję do krajanki sojowej. Dodaję ciecierzycę oraz berberys i podsmażam wszystko razem.
  7. Gotowe warzywa i krajankę sojową dodaję do ryżu i mieszam wszystko razem.
  8. W razie konieczności dodaję sól i pieprz do smaku.

Smacznego!

Pilaw uzbecki w wegańskiej wersji

Pilaw uzbecki w wegańskiej wersji

Pilaw uzbecki w wegańskiej wersji

Pilaw uzbecki w wegańskiej wersji

Brak komentarzy

Skomentuj