Składniki:
- mąka pszenna ok. 4 szklanki
- woda 1 i 1/3 szklanki
- drożdże 1/3 kostki
- sól 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek 3 łyżki + do smarowania blachy
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
- czosnek 2 ząbki
- oregano suszone 3 łyżki
- cebula 2 sztuki
- marynowana papryczka chilli kilka sztuk
- wegańskie salami plasterki na 5 pizz
- wegański ser do zapiekania 1 kostka (ok. 200 g)
Ta pizza to specjalność mojego męża. Na cienkim cieście, z wege salami i marynowanymi ostrymi papryczkami chilli.
Wykonanie:
- Drożdże rozpuszczam w 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody.
- Dodaję sól i oliwę z oliwek.
- Stopniowo wsypuję mąkę, mieszając (tak dużo, aż ciasto będzie plastyczne i da się ugniatać).
- Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
- Koncentrat pomidorowy przekładam do miseczki, dodaję 1/2 słoiczka wody, oregano, wyciśnięte ząbki czosnku i mieszam dokładnie.
- Ucieram ser, salami i cebulę kroję w plasterki a chilli na kawałki.
- Od ciasta odrywam kawałek, lepię kulę, spłaszczam i rozwałkowuje na blacie posypanym mąką (na grubość cienkiego placka, ok. 3 mm). Przekładam na wysmarowaną oliwą blachę lub na kamień do pieczenia pizzy.
- Ciasto smaruję sosem pomidorowym, układam na nim plasterki salami, cebuli, papryczkę chilli i posypuję utartym serem.
- Piekę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 15 minut.
- W międzyczasie przygotowuję kolejna pizzę (z podanych składników wychodzi ok. 5 sztuk o średnicy 25-30 cm).
Smacznego!
ser żółty daje się na sos pomidorowy, a nie na wierzch 🙂
Tym razem reklamacje do M.:)
To jak właściwie jest z tym serem? Na pizzę na sos, a na zapiekanki na wierzch? Nie ma tu dowolności? Ja też zawsze dawałam na końcu…., aby się rozpuścił na wierzchu i na pizzę, i na zapiekanki… Niby proste, a trudne 🙂
Czy pizza nadaje się podczas diety ? 🙂
Jak użyjesz mąki pszennej razowej i zminimalizujesz ilość sera, a nałożysz więcej cebuli i innych warzyw, to myślę, że da radę;)
A co to za ser?
Violife do zapiekanek
Słaba pizza, prawdziwą robi się na jednym gramie drożdży i ciasto wyrasta 4 godziny i dojrzewa 24 godziny w lodówce. Dodatkiem nie jest salami, a włoska kiełbasa Salsiccia. Żeby efekt był spektakularny, używamy kamienia do pizzy, dajemy piekarnik na maksa i czekamy w zależności od maksymalnej temp. naszego piekarnika. Im mniejsza temp., tym dłuższy czas pieczenia. Dla ambitnych, można zakupić piecyk do pizzy od 250 do 1000 zł, rozgrzewa się do odpowiedniej temp, resztę znajdziecie w instrukcji.
a na tego typu pizzę też mam przepis;) https://veganbanda.pl/recipe/domowa-pizza-napoletana/