Składniki:
- mąka pszenna lub orkiszowa 3 - 3,5 szklanki (po 250 ml)
- woda 1 szklanka (250 ml)
- drożdże 1/3 kostki
- sól 1 łyżeczka
- bakłażan 1 sztuka
- cebula 2 sztuki
- oliwki 1/2 szklanki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
- oregano 1 łyżka
- czosnek 2 ząbki
- chilli szczypta
- wegański ser do zapiekania niewielka kostka
Pizza na cienkim cieście z bakłażanem, cebulą i oliwkami… Przepis na cztery pizze:)
Wykonanie:
- Drożdże rozpuszczam w szklance ciepłej wody.
- Dodaję sól, oliwę oraz powoli wsypuję mąkę, mieszając. Dodaję tyle mąki, aż ciasto da się ugniatać.
- Zagniatam przez chwilę, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
- W międzyczasie bakłażana kroję na cienkie plasterki i gotuję na parze ok 10 minut.
- Przygotowuję sos: koncentrat pomidorowy mieszam z wodą w proporcjach 1:1, dodaję wyciśnięty czosnek, oregano i chilli.
- Ciasto po wyrośnięciu dzielę na cztery części.
- Po kolei rozwałkowuję każdy kawałek podsypując mąka, smaruję sosem, kładę plastry bakłażana, oliwki, plastry cebuli i utarty ser.
- Piekę w rozgrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Wygląda smakowicie. Szkoda, że mnie nie było, gdy pojawiła się na stole.
Teraz przerwa i biegnę do kuchni!