Składniki:
- świeże drożdże 2 gramy
- mąka 00 (do pizzy) 1 kilogram + do posypania
- sól 4 łyżeczki
- pomidory pelati 1 puszka (400 g)
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- ulubione dodatki świeża bazylia, wegański ser, oliwki, papryka, cebula, pieczarki, itp.
Lubicie pizzę? A kto jej nie lubi…;) My jednogłośnie ją uwielbiamy, choć każdy w naszej rodzinie ma swoje ulubione smaki. Ja najbardziej lubię taką z dużą ilością dodatków, a mój synek preferuje brzegi do pizzy lub domową pizzę bez żadnych dodatków;) Aktualnie jesteśmy na diecie pizzowej, ponieważ testujemy domowy piec do pizzy Optima Electra Pizza Express Napoli. Poniżej dzielę się z Wami wrażeniami oraz przepisem na pizzę:)

Pizza z domowego pieca do pizzy
Pizza Express Napoli to przenośna, domowa wersja profesjonalnego pieca do pizzy. Piec ma moc 1200W i w 10 minut rozgrzewa się do temperatury 450°C. Samo pieczenie pizzy trwa od 3 do 5 minut. To właśnie dzięki wysokiej temperaturze i krótkiemu czasowi pieczenia jesteśmy w stanie osiągnąć smak pizzy jak z włoskiej pizzerii. Po kilku minutach ciasto jest gotowe, a składniki na górze nie tracą świeżości i aromatu. Dolna część pieca wyłożona jest kamiennym blatem, który kumuluje i rozprowadza temperaturę po całym cieście oraz odprowadza z niego wilgoć.
Dodatkowy plus tego urządzenia to piękny wygląd i solidne wykonanie. Piec jest w 100% wyprodukowany we Włoszech. projekt Gabriele Ferrari przetrwał praktycznie w niezmienionej formie przez 30 lat. Jest przy tym naprawdę prosty w obsłudze. Wystarczy rozgrzać go przez 10-12 minut na pozycji 2, a następnie włożyć pizzę i piec 3-5 minut na pozycji 3. Kolejny ważny aspekt to oszczędność energii. Piec rozgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury naprawdę szybko i pieczenie pizzy trwa błyskawicznie.

Pizza z domowego pieca do pizzy
Pizzę przygotowujemy zgodnie z przepisem dołączonym do pieca. Wychodzi pyszna! Oto jak ją przygotowujemy:
- Drożdże przekładamy do miski i rozpuszczamy w 600 ml chłodnej wody.
- Mieszając, stopniowo dodajemy mąkę oraz 4 łyżeczki soli.
- Po dodaniu całej mąki, wyjmujemy ciasto z miski i wyrabiamy rękoma przez 15 minut. Ciasto stanie się elastyczne i gładkie.
- Przykrywamy ciasto czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę, żeby odpoczęło.
- Ciasto dzielimy na kulki o wadze 220 gramów, wkładamy je do szczelnego pojemnika i odstawiamy do wyrośnięcia na 6 godzin.
- Następnie wstawiamy ciasto do lodówki na 24 godziny.
- Wyjmujemy kulki ciasta na godzinę z lodówki do temperatury pokojowej.
- W międzyczasie przygotowujemy sos.
- Pomidory przelewamy do miski.
- Dodajemy oliwę, szczyptę soli i rozgniatamy pomidory.
- Z każdej kulki formujemy cienki placek o średnicy 25-30 cm. Podsypujemy przy tym mąką. Przekładamy placek na drewniane łopatki.
- Na każdym placku rozsmarowujemy 3 łyżki sosu (zostawiamy 2 cm suchego brzegu) i układamy świeże listki bazylii lub inne dodatki.
- Rozgrzewamy piec. Pokrętło ustawiamy na pozycji 2 na około 12 minut. Gdy lampka zgaśnie przekręcamy pokrętło na 3 i zsuwamy placek na kamienną płytę pieca.
- Pieczemy przez 3-5 minut.
- Po wyjęciu pizzy możecie polać ją oliwą.
Smacznego!

Pizza z domowego pieca do pizzy

Pizza z domowego pieca do pizzy

Pizza z domowego pieca do pizzy

Pizza z domowego pieca do pizzy

Pizza z domowego pieca do pizzy
Brak komentarzy