Składniki:
- mleko kokosowe 1 szklanka (250 ml)
- ananas świeży lub z puszki 4 plastry
- wiórki kokosowe 2 łyżki
- cukier/ksylitol/erytrol 2 łyżki
- kaszka kukurydziana około 15 łyżek
- olej (u mnie kokosowy) do smażenia
Dla wielbicieli kokosowo-ananasowych smaków bezglutenowe placki kukurydziane o smaku PINA COLADA 🙂
Wykonanie:
- Do miski wlewam mleko kokosowe. Dodaję drobno pokrojonego ananasa, wiórki kokosowe, ksylitol lub cukier.
- Dodaję tyle kaszy kukurydzianej, żeby powstała dość gęsta masa (u mnie wyszło 15 łyżek).
- Mieszam i odstawiam na 15 minut, żeby kasza napęczniała.
- Smażę na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem po kilka minut z każdej strony (aż się zarumienią).
- Podaję z naturalnym jogurtem roślinnym a dla łasuchów z syropem klonowym lub z agawy.
Smacznego!
czy kaszę kukurydzianą można zastąpić manną orkiszową a zamiast ananasa dać jabłko?
No pewnie:)
rewelacyjne, sycące i proste do wykonania
Pingback: Placki kukurydziane Pina colada. – InfoZdrowie
Pingback: » Placki kukurydziane Pina colada"Polska-IE najbardziej politycznie – społeczno – gospodarczy portal informacyjny w Irlandii
mleko kokosowe z puszki czy może być to bardziej „wodniste” z kartonu? 🙂
Może być takie wymieszane z puszki, z kartonu albo domowe. Na tym z puszki będą najbardziej kokosowe:)
Pingback: Placki kukurydziane Pina colada – Infozdrowie
Pyszne, zrobiłam bez cukru i smażyłam na suchej patelni. Mleczko kokosowe jest na tyle tłuste, że placuszki smażyły się super:)
wspaniale:)