Składniki:
- kaszka manna orkiszowa (można użyć zwykłej manny) 2 szklanki
- woda 1 szklanka
- dojrzały banan 1 sztuka
- soda 1/2 łyżeczki
- mielone siemię lniane 1 łyżka
- olej (u mnie kokosowy) do smażenia
Placki o bardzo fajnej konsystencji, według mnie ciekawszej niż naleśniki i inne placki mączne. Idealne do ręki dla bobasa (BLW), ale poza tym bardzo uniwersalne. Mogą być dodatkiem do duszonych warzyw, ajwarów i oczywiście na słodko na dżemów. Dobrze się sprawdzają na wynos.
Wykonanie:
- Banana z wodą blenduję. Dodaję resztę składników i blenduję razem lub mieszam dokładnie (można też wymieszać, a banana dokładnie rozgnieść widelcem). Masa powinna być gęsta.
- Odstawiam na 10-15 minut.
- Nakładam łyżką na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju i smażę kilka minut z każdej strony, aż placki się zarumienią.
Smacznego!
Przepis wydawał się idealny dla mojego niemowlaka tymczasem wyszło coś okropnego. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Ciasto rozpadało się w trakcie smażenia a kasza orkiszowa była twarda jak śrut i wszystko wylądowało w śmietniku.
Nie polecam.
Przykro mi, że nie wyszły:(((Ja regularnie robię tego typu placki z kaszką orkiszową, manną lub kukurydzianą w różnych wariacjach i mały zawsze wciąga a rodzice pomagają;)
Moim zdaniem to coś z tą kaszką orkiszową było nie tak i dlatego te placuszki mi nie wyszły. Kaszki nie trzeba przypadkiem wcześniej ugotować na miękko?
Ja jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o gotowanie. Wszędzie szukałam tej kaszki orkiszowej i znalazłam w kauflandzie taką firmy Melvit w woreczkach 4×100 g.
http://melvit.pl/products/kasze/#!/kasza-orkiszowa-400g
Także po moczeniu przez 10 minut w zimnej wodzie nadal była tak samo twarda jak przed.
Aaaa, bo to zwykła kasza orkiszowa, a do takich placków musi być kaszka orkiszowa, taka drobniutka, jak kasza manna. Czasem nazywa się też kasza manna orkiszowa. Możesz też zrobić te placki ze zwykłej kaszy manny.
Aaaaa…. Nie wiedziałam, że jest jeszcze inna, drobna wersja tej kaszy. Jak już pisałam jestem totalnym beztalenciem kuchennym i po żmudnych poszukiwaniach tej kaszki w sklepach znalazłam tylko ww. 🙁
Gdzie taką kaszkę można kupić? W jakimś markecie czy raczej w sklepie z ekologiczną żywnością?
w ekosklepach, przez internet, nie wiem jak w marketach niestety…
AAAAA już wiem, w czym był problem… w przepisie powinny być 2 szklanki kaszki a nie 1:( Masa musi być gęsta. Moja wina, już poprawiłam, przepraszam!
Jeszcze małe pytanie: czy dla innych kaszek (manny i kukurydzianej) ww proporcje będą takie same?
Czy zamiast banana można dodać jabłko i np jogurt naturalny do scalenia masy?
Taką wersję „naleśnikową” robiłam z mąka pszenną i mój maluszek był zachwycony ; )
Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc. Najmocniej przepraszam za swój pierwszy komentarz 🙁
Teraz już wiem co zrobiłam źle (użyłam złej wersji kaszy orkiszowej hehe 🙂
spoko:) z manną i kukurydziana takie same proporcje, masa musi byc na tyle gesta, zeby klasc na patelnie łyżką. Wystarczy kaszka i woda – to taka baza, reszta dodatkow wg uznania:) Moga byc np rodzynki, zblendowane daktyle, utarta marchewka itp.
Drugą próbę wykonałam z użyciem kaszki kukurydzianej i po usmażeniu w placuszkach nadal była twarda.
Jakie w smaku powinny być te placuszki?
Poważnie? Taka drobna kaszka kukurydziana jak manna? Hmm no powinny być miękkie, nie takie jak naleśniki, czuć strukturę kaszki, ale nie powinna byc ona twarda…:(
Drugą próbę wykonałam z użyciem kaszki kukurydzianej i po usmażeniu w placuszkach nadal była twarda.
Jakie w smaku i konsystencji powinny być te placuszki po usmażeniu?
Poważnie? Taka drobna kaszka kukurydziana jak manna? Hmm no powinny być miękkie, nie takie jak naleśniki, czuć strukturę kaszki, ale nie powinna byc ona twarda…:(
czyli z tej kaszy orkiszowej z melvit nie da sie tego zrobic? niestety innej nie mam opcji dostac.
O nie, musi byc drobna kaszka orkiszowa.mozna tez uzyc kaszki manny albo kukurydzianej:)
Pingback: Placki z kaszki orkiszowej. – Infozdrowie