Placki z kaszki orkiszowej

  • 30 min
  • 6 składników
93%

Składniki:

  • kaszka manna orkiszowa (można użyć zwykłej manny) 2 szklanki
  • woda 1 szklanka
  • dojrzały banan 1 sztuka
  • soda 1/2 łyżeczki
  • mielone siemię lniane 1 łyżka
  • olej (u mnie kokosowy) do smażenia

Placki o bardzo fajnej konsystencji, według mnie ciekawszej niż naleśniki i inne placki mączne. Idealne do ręki dla bobasa (BLW), ale poza tym bardzo uniwersalne. Mogą być dodatkiem do duszonych warzyw, ajwarów i oczywiście na słodko na dżemów. Dobrze się sprawdzają na wynos.

DSC_78061

Placki z kaszki orkiszowej

Wykonanie:

  1. Banana z wodą blenduję. Dodaję resztę składników i blenduję razem lub mieszam dokładnie (można też wymieszać, a banana dokładnie rozgnieść widelcem). Masa powinna być gęsta.
  2. Odstawiam na 10-15 minut.
  3. Nakładam łyżką na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju i smażę kilka minut z każdej strony, aż placki się zarumienią.

Smacznego!

DSC_77911

Placki z kaszki orkiszowej

DSC_7789

Placki z kaszki orkiszowej

16 komentarzy

  1. Przepis wydawał się idealny dla mojego niemowlaka tymczasem wyszło coś okropnego. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Ciasto rozpadało się w trakcie smażenia a kasza orkiszowa była twarda jak śrut i wszystko wylądowało w śmietniku.

    Nie polecam.

    • Przykro mi, że nie wyszły:(((Ja regularnie robię tego typu placki z kaszką orkiszową, manną lub kukurydzianą w różnych wariacjach i mały zawsze wciąga a rodzice pomagają;)

      • Moim zdaniem to coś z tą kaszką orkiszową było nie tak i dlatego te placuszki mi nie wyszły. Kaszki nie trzeba przypadkiem wcześniej ugotować na miękko?
        Ja jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o gotowanie. Wszędzie szukałam tej kaszki orkiszowej i znalazłam w kauflandzie taką firmy Melvit w woreczkach 4×100 g.
        http://melvit.pl/products/kasze/#!/kasza-orkiszowa-400g
        Także po moczeniu przez 10 minut w zimnej wodzie nadal była tak samo twarda jak przed.

        • Aaaa, bo to zwykła kasza orkiszowa, a do takich placków musi być kaszka orkiszowa, taka drobniutka, jak kasza manna. Czasem nazywa się też kasza manna orkiszowa. Możesz też zrobić te placki ze zwykłej kaszy manny.

          • Aaaaa…. Nie wiedziałam, że jest jeszcze inna, drobna wersja tej kaszy. Jak już pisałam jestem totalnym beztalenciem kuchennym i po żmudnych poszukiwaniach tej kaszki w sklepach znalazłam tylko ww. 🙁
            Gdzie taką kaszkę można kupić? W jakimś markecie czy raczej w sklepie z ekologiczną żywnością?

    • AAAAA już wiem, w czym był problem… w przepisie powinny być 2 szklanki kaszki a nie 1:( Masa musi być gęsta. Moja wina, już poprawiłam, przepraszam!

      • Jeszcze małe pytanie: czy dla innych kaszek (manny i kukurydzianej) ww proporcje będą takie same?
        Czy zamiast banana można dodać jabłko i np jogurt naturalny do scalenia masy?
        Taką wersję „naleśnikową” robiłam z mąka pszenną i mój maluszek był zachwycony ; )
        Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc. Najmocniej przepraszam za swój pierwszy komentarz 🙁
        Teraz już wiem co zrobiłam źle (użyłam złej wersji kaszy orkiszowej hehe 🙂

        • spoko:) z manną i kukurydziana takie same proporcje, masa musi byc na tyle gesta, zeby klasc na patelnie łyżką. Wystarczy kaszka i woda – to taka baza, reszta dodatkow wg uznania:) Moga byc np rodzynki, zblendowane daktyle, utarta marchewka itp.

  2. Drugą próbę wykonałam z użyciem kaszki kukurydzianej i po usmażeniu w placuszkach nadal była twarda.
    Jakie w smaku powinny być te placuszki?

    • Poważnie? Taka drobna kaszka kukurydziana jak manna? Hmm no powinny być miękkie, nie takie jak naleśniki, czuć strukturę kaszki, ale nie powinna byc ona twarda…:(

  3. Drugą próbę wykonałam z użyciem kaszki kukurydzianej i po usmażeniu w placuszkach nadal była twarda.
    Jakie w smaku i konsystencji powinny być te placuszki po usmażeniu?

    • Poważnie? Taka drobna kaszka kukurydziana jak manna? Hmm no powinny być miękkie, nie takie jak naleśniki, czuć strukturę kaszki, ale nie powinna byc ona twarda…:(

  4. Pingback: Placki z kaszki orkiszowej. – Infozdrowie

Skomentuj