Składniki:
- kasza manna (u mnie razowa) 1 filiżanka
- woda 1 filiżanka
- koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- bazylia suszona 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Bardzo proste, błyskawiczne placki z kaszy manny o intensywnym pomidorowo-bazyliowym smaku. Świetne na wynos, jako przekąska w pracy czy w szkole albo dla dzieciaków na placu zabaw. Sprawdzą się świetnie w bułce albo w kanapce. W wersji bezglutenowej możecie użyć kaszki kukurydzianej.
Wykonanie:
- Kaszę mannę, kaszkę orkiszową lub kukurydzianą łączę z wodą.
- Dodaję koncentrat pomidorowy, bazylię, szczyptę soli i trochę pieprzu.
- Odstawiam na około 15 minut, żeby kaszka napęczniała.
- Ciasto powinno być dość gęste, jak gęste ciasto naleśnikowe. W razie konieczności dodaję więcej wody lub kaszy.
- Patelnię smaruję niewielką ilością oleju i rozgrzewam go.
- Łyżką nakładam placki i smażę z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Bardzo pomysłowe, zwłaszcza wersja z kaszką kukurydziana, którą uwielbiam 🙂
Zrobiłam;) Wzbogaciłam o czosnek i oliwki. Robi się błyskawicznie;) Wyszły bardzo smaczne, i co ważne można je podawać z niezliczoną ilością dodatków- lekkimi sosami, surówkami, suszonymi pomidorami itp.
Cieszę się, że smakują:) Z czosnkiem i oliwkami pewnie tym bardziej pycha!
Robilam juz 3 podejscia vo wygladaja pysznie. Ale mi nie wychodza .. ciasto jest jakby nie polaczone i nie da sie nic z tego usnazyc 🙁
poważnie? kurcze, ja robię placki z manny i kukurydzianej kaszki w różnych wersjach i nie mam z nimi problemów… a odstawiasz ciasto na 15 min?