Składniki:
- mąka kukurydziana 1 szklanka
- otręby (u mnie owsiane) pół szklanki
- orzeszki ziemne 1 filiżanka
- karob w proszku 2 łyżki
- mąka kartoflana 2 łyżki
- mleko roślinne ok. 1,5 szklanki
- ew. syrop klonowy/cukier/ksylitol u mnie 2 łyżki
- olej do smażenia
Karobowo-fistaszkowe placuszki z dodatkiem bogatych w błonnik otrębów.
Wykonanie:
- Orzeszki ziemne blenduję na proszek.
- Dodaję mąkę kukurydzianą, karob i otręby. Mieszam.
- Dodaję tyle mleka roślinnego, żeby powstało gęste ciasto.
- Dosładzam i odkładam na pięć minut.
- Patelnię cienko smaruje olejem i kiedy się rozgrzeje, łyżką nakładam placki.
- Smażę przez chwilę z obu stron.
- Podaję z melasą z karobu lub syropem daktylowym.
Smacznego!
Brak komentarzy