Placki z fistaszkami i karobem

  • 15 min
  • 8 składników
100%

Składniki:

  • mąka kukurydziana 1 szklanka
  • otręby (u mnie owsiane) pół szklanki
  • orzeszki ziemne 1 filiżanka
  • karob w proszku 2 łyżki
  • mąka kartoflana 2 łyżki
  • mleko roślinne ok. 1,5 szklanki
  • ew. syrop klonowy/cukier/ksylitol u mnie 2 łyżki
  • olej do smażenia

Karobowo-fistaszkowe placuszki z dodatkiem bogatych w błonnik otrębów.

DSC_8090_2

Placki z fistaszkami i karobem

Wykonanie:

  1. Orzeszki ziemne blenduję na proszek.
  2. Dodaję mąkę kukurydzianą, karob i otręby. Mieszam.
  3. Dodaję tyle mleka roślinnego, żeby powstało gęste ciasto.
  4. Dosładzam i odkładam na pięć minut.
  5. Patelnię cienko smaruje olejem i kiedy się rozgrzeje,  łyżką nakładam placki.
  6. Smażę przez chwilę z obu stron.
  7. Podaję z melasą z karobu lub syropem daktylowym.

Smacznego!

DSC_8072_2

Placki z fistaszkami i karobem

DSC_8062_2

Placki z fistaszkami i karobem

Brak komentarzy

Skomentuj