Składniki:
- mąka z ciecierzycy 1,5 szklanki (375 ml)
- woda ok. 1 szklanka (250 ml)
- sól 1/3 łyżeczki
- soda 1/2 łyżeczki
- ew. olej do smażenia
Bezglutenowe placki z ciecierzycy, łatwe i szybkie w przygotowaniu. W odróżnieniu od placków z białej mąki, te są pełne wartości odżywczych i bardzo bogate w białko. Pyszne z domowym hummusem, np. paprykowym, z suszonymi pomidorami, z pieczonym burakiem, albo w wersji dla niemowlaka.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki mieszam dokładnie lub blenduję i odstawiam na 10 minut.
- Na rozgrzaną patelnię cienko posmarowaną olejem (jeżeli macie dobrą patelnię, możecie smażyć na sucho) nalewam ciasto i smażę na małym ogniu z obu stron, aż placki się zarumienią.
- Podaję z hummusem, np. tym, tym, tym lub tym i warzywami.
- Placki posmarowane hummusem możecie złożyć jak kanapki i zabrać na wynos.
Smacznego!
Uff, w końcu przepis bez masy wymyślnych składników. Dziękuję 🙂
🙂
Jaka to jest dobra patelnia? Zeby nie smazyct z olejem? Mozesz polecić jakas proszę proszę pięknie!
ja używam tej: https://veganbanda.pl/recipe/test-patelni-tytanowej-woll/
Pyszne i szybkie, w calości z mąki z ciecierzycy, a mimo tego nie są mokre i ciężkie jak np. socca. Można łatwo zastąpić nimi pieczywo. Bardzo dziękuję za przepis 🙂
dokładnie, czasem robię z nich kanapki:)
uff w koncu udalo mi sie zrobic cos z tej maki bez zdzierania wegla z patelni 😀 wyszły tak dobre że aż rozważe dokupienie ciecierzycowej mąki! dziękuję 😉
wspaniale!:)
Czy da się coś zrobić, żeby nie miały posmaku surowej ciecierzycy?
można spróbować dodać sok z cytryny. Ja lubię ten smak, ale wiem, że niektórym przeszkadza…
Wspaniałe! Dodałam odrobinę soku z cytryny i tymianek. Przełożyłam serkiem z tofu, awokado i pomidorem. Wyborne śniadanie.
smacznego:)