Placki z mąki z ciecierzycy z hummusem

  • 20 min
  • 5 składników
100%

Składniki:

  • mąka z ciecierzycy 1,5 szklanki (375 ml)
  • woda ok. 1 szklanka (250 ml)
  • sól 1/3 łyżeczki
  • soda 1/2 łyżeczki
  • ew. olej do smażenia

Bezglutenowe placki z ciecierzycy, łatwe i szybkie w przygotowaniu. W odróżnieniu od placków z białej mąki, te są pełne wartości odżywczych i bardzo bogate w białko. Pyszne z domowym hummusem, np. paprykowym, z suszonymi pomidorami, z pieczonym burakiem, albo w wersji dla niemowlaka.

DSC_8846_2

Placki z mąki z ciecierzycy z hummusem

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki mieszam dokładnie lub blenduję i odstawiam na 10 minut.
  2. Na rozgrzaną patelnię cienko posmarowaną olejem (jeżeli macie dobrą patelnię, możecie smażyć na sucho) nalewam ciasto i smażę na małym ogniu z obu stron, aż placki się zarumienią.
  3. Podaję z hummusem, np. tym, tym, tym lub tym i warzywami.
  4. Placki posmarowane hummusem możecie złożyć jak kanapki i zabrać na wynos.

Smacznego!

DSC_8795_2

Placki z mąki z ciecierzycy z hummusem

DSC_8852_2

Placki z mąki z ciecierzycy z hummusem

DSC_8794_2

Placki z mąki z ciecierzycy z hummusem

12 komentarzy

  1. Pyszne i szybkie, w calości z mąki z ciecierzycy, a mimo tego nie są mokre i ciężkie jak np. socca. Można łatwo zastąpić nimi pieczywo. Bardzo dziękuję za przepis 🙂

  2. uff w koncu udalo mi sie zrobic cos z tej maki bez zdzierania wegla z patelni 😀 wyszły tak dobre że aż rozważe dokupienie ciecierzycowej mąki! dziękuję 😉

  3. Wspaniałe! Dodałam odrobinę soku z cytryny i tymianek. Przełożyłam serkiem z tofu, awokado i pomidorem. Wyborne śniadanie.

Skomentuj