Składniki:
- mąka ryżowa 1 filiżanka (200 ml)
- woda 1 filiżanka (200 ml)
- dojrzały banan 1 sztuka
- olej (u mnie rzepakowy lub kokosowy) do podsmażenia
Bezglutenowe placki ryżowe z bananem. Szybciutko się robią. Możecie zjeść na śniadanie albo zabrać na wynos. Idealne do trzymania w małych rączkach:)
Wykonanie:
- Banana kroję na kawałki, dodaję wodę i blenduję.
- Dodaję mąkę ryżową i mieszam lub blenduję wszystko razem.
- Smażę na cienko posmarowanej olejem patelni z obu stron, aż się zarumienią.
- Podaję z dżemem lub musem owocowym (np. tym lub tym).
Smacznego!
czy make ryzowa mozna zamienic kukurydziana albo zwykla pszenna? I czy wtedy to jest taka sama ilosc? Oooo, albo owsiana- bo akurat mam platki i mog zmielic 🙂
pewnie, że można, ja robię z różnych mąk. ale co do proporcji, to nie podpowiem, bo zazwyczaj sypię na oko, żeby konsystencja była ok…
Moje wyszły całkowicie białe, jak to możliwe , ze twoje są żółte?
Nie, też były białe:) Może na foto tak wygląda. Są białe i zarumienione od smażenia.
Zapowiadało się ciekawie. W smaku nic specjalnego.
szkoda:(
Smaczne, mocno bananowy smak
No mi też wyszły nieciekawie w smaku. Jakoś piwnicą ciągnęło;) A mąka nie śniedziała. Czy to od banana?
Moje placuszki podczas smażenia w ogóle nie chciały odchodzić od patelni. W czym może tkwić problem?
Proszę o wskazówkę. Pozdrawiam 😊
pewnie kwestia patelni… można dać więcej oleju do smażenia i więcej mąki do ciasta…
Wyszły pyszne. Super
🙂
Placuszki wyszły super! 🙂 pierwsza partia nie chciała odkręcić się od patelni 😉 ale kolejne już były ok. Słodkie, bezglutenowe. Super dla niemowlaka. Natalce 8 mcy smakowały. Mamie też 🙂
Cieszę się:) patelnia musi być dobrze rozgrzana;)