Plastry bakłażana do kanapek

  • 20 min
  • 11 składników
100%

Składniki na duży talerz:

  • bakłażany 2 średnie sztuki
  • olej lub oliwa do smażenia
  • czosnek 3 ząbki
  • sos sojowy do polania
  • syrop dakylowy lub klonowy do polania
  • ocet winny lub jabłkowy do polania
  • mielona kolendra pół łyżeczki
  • mielony imbir pół łyżeczki
  • mielony kumin pół łyżeczki
  • chilli do smaku
  • ew. kolendra lub szczypiorek do podania

Umamiczne, smażone plastry bakłażana, świetne na kanapki albo jako przystawka, dodatek do sałatki, bowla, czy obiadu.

Plastry bakłażana do kanapek

Plastry bakłażana do kanapek

Wykonanie:

  1. Bakłażany obieram i gotuję w całości na parze przez około 15-20 minut (aż będą miękkie, ale nie rozgotowane).
  2. Pozostawiam do ostygnięcia.
  3. Bakłażany kroję w plastry grubości ok. 1 cm.
  4. Na dużej patelni rozgrzewam olej lub oliwę (ok. 0,5 cm).
  5. Kładę plastry bakłażana, posypuję przyprawami i siekanym czosnkiem.
  6. Smażę, aż się zarumienią. Delikatnie odwracam.
  7. Smażę druga stronę do zarumienienia. Polewam sosem sojowym, octem i syropem.
  8. Smażę przez chwilę, aż płyn odparuje, uważając, żeby bakłażan się nie przypalił.
  9. Delikatnie zdejmuje plastry z patelni.
  10. Podaję na ciepło lub na zimno.
  11. Przechowuję w lodówce do kilku dni.

Smacznego!

Plastry bakłażana do kanapek

Plastry bakłażana do kanapek

Plastry bakłażana do kanapek

Plastry bakłażana do kanapek

Plastry bakłażana do kanapek

Plastry bakłażana do kanapek

Brak komentarzy

Skomentuj