Składniki na duży talerz:
- bakłażany 2 średnie sztuki
- olej lub oliwa do smażenia
- czosnek 3 ząbki
- sos sojowy do polania
- syrop dakylowy lub klonowy do polania
- ocet winny lub jabłkowy do polania
- mielona kolendra pół łyżeczki
- mielony imbir pół łyżeczki
- mielony kumin pół łyżeczki
- chilli do smaku
- ew. kolendra lub szczypiorek do podania
Umamiczne, smażone plastry bakłażana, świetne na kanapki albo jako przystawka, dodatek do sałatki, bowla, czy obiadu.
Wykonanie:
- Bakłażany obieram i gotuję w całości na parze przez około 15-20 minut (aż będą miękkie, ale nie rozgotowane).
- Pozostawiam do ostygnięcia.
- Bakłażany kroję w plastry grubości ok. 1 cm.
- Na dużej patelni rozgrzewam olej lub oliwę (ok. 0,5 cm).
- Kładę plastry bakłażana, posypuję przyprawami i siekanym czosnkiem.
- Smażę, aż się zarumienią. Delikatnie odwracam.
- Smażę druga stronę do zarumienienia. Polewam sosem sojowym, octem i syropem.
- Smażę przez chwilę, aż płyn odparuje, uważając, żeby bakłażan się nie przypalił.
- Delikatnie zdejmuje plastry z patelni.
- Podaję na ciepło lub na zimno.
- Przechowuję w lodówce do kilku dni.
Smacznego!
Brak komentarzy