Składniki na 7 sztuk:
- czekoladowy budyń w proszku 1 opakowanie
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- mleko roślinne 2 szklanki (po 250 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol 2 łyżki
Domowe, mocno czekoladowe lody na patyku zrobione z … budyniu;) Kilka składników i kilka minut przygotowania.
Wykonanie:
- Przygotowuję 2 szklanki mleka roślinnego.
- 1,5 szklanki przelewam do garnka, dodaję połamaną na kostki czekoladę słodzę i zagotowuję.
- Gotuję na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- W reszcie mleka mieszam budyń i wlewam do mleka z czekoladą.
- Gotuję przez chwilę, mieszając, aż budyń zgęstnieje.
- Gdy budyń przestygnie, przekładam go to foremek na lody i zamrażam.
Smacznego!
Brak komentarzy