Składniki:
- ciecierzyca 1 słoik (540 g)
- daktyle 1 szklanka (250 ml)
- kakao 5 łyżek + ew. do obtoczenia
- masło orzechowe 2 łyżki
- gorzka czekolada 1/2 tabliczki (50 g)
Domowe trufle czekoladowe na bazie cieciorki i daktyli. Wystarczy kilka składników i pomocnicy do lepienia kulek;)
Wykonanie:
- Daktyle gotuję na parze, żeby zmiękły.
- Do blendera (u mnie taki) lub malaksera wrzucam odsączoną cieciorkę (możecie też użyć ugotowanej), daktyle i blenduję na gładką masę.
- Dodaję masło orzechowe, kakao i ponownie blenduję.
- Masę przekładam do miski.
- Czekoladę kroję na małe kawałeczki, dodaję do masy i mieszam.
- Lepię kulki (jeśli masa za bardzo klei się do rąk, wstawcie ją do lodówki, żeby stwardniała).
- Gotowe trufle możecie dodatkowo obtoczyć w kakao (lub maku, sezamie, wiórkach kokosowych itp.)
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Witam 🙂
W miejscu którym mieszkam słoiki z cieciorka maja po 350 G , wiec moje pytanie brzmi : jaka powinna być waga odsączonej cieciorki do tych pysznie wyglądających kulek ?😁