Składniki:
- kasza kukurydziana (u mnie bio) 1 szklanka (250 ml)
- oliwa z oliwek 1 łyżka
Fajna przekąska dla malucha, łatwa do trzymania w rączce. Nadwyżkę możecie podsmażyć na oliwie na złoty kolor i dodać do sałatki albo podać jako dodatek do obiadu.
Wykonanie:
-
Formę smaruję olejem (u mnie 24 x 24 cm).
-
W garnku zagotowuję trzy szklanki wody (po 250 ml).
-
Dodaję oliwę. Do gotującej wody stopniowo wsypuję kaszę kukurydzianą, intensywnie mieszając trzepaczką.
-
Gotuję, mieszając intensywnie, aż kasza zgęstnieje i będzie bulgotać.
-
Gęstą kaszę przekładam do formy (na wysokość 1,5 – 2 cm) i wyrównuję łyżką. Odstawiam do ostygnięcia, żeby polenta zgęstniała.
-
Kroję w kosteczkę, paski lub kwadraty.
-
W wersji dla dorosłych do wody dodajcie sól i płatki drożdżowe dla serowego posmaku.
Smacznego!
Brak komentarzy