Składniki:
- cebula 1 sztuka
- marchewka 2 sztuki
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- brukselka pół kilo
- czarne oliwki 1 szklanka (250 ml)
- kaszka kukurydziana ok. 1 filiżanki (200 ml)
- olej lub oliwa do podsmażenia
- kurkuma 1 łyżeczka
- wędzona słodka papryka 1 łyżeczka
- ew. sos sojowy do smaku
- sól do smaku
- pieprz lub chilli do smaku
Jeden z moich sposobów na szybki obiad z tego co akurat mam w lodówce;) W tym wypadku marchewka, brukselka, czarne oliwki i tofu. Podsmażam, duszę przez chwilę, zasypuję kaszką kukurydzianą i gotowe.
Wykonanie:
- Na niewielkiej ilości oleju podsmażam cebulę.
- Dodaję pokrojone warzywa (u mnie brukselka i marchewka, ale możecie użyć innych).
- Dodaję przyprawy, zalewam szklanką wody i duszę pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
- Dodaję oliwki, tofu i duszę razem przez chwilę.
- Dodaję kaszkę kukurydzianą (tyle, żeby wchłonęła wodę), mieszam i zostawiam pod przykryciem na kilka minut.
Smacznego!
Brak komentarzy