Składniki:
- orzechy włoskie 2 filiżanki
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek 200 gr
- natka pietruszki 1/2 pęczka
- ostra papryka 1/2 łyżeczki
- ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
- ew. papryka wędzona 1 łyżeczka
Prosta pomidorowo-orzechowa pasta do kanapek, do pity albo do warzyw pokrojonych w słupki. Aromatyczna i intensywna w smaku. Możecie zrobić w wersji łagodniejszej albo bardziej pikantnej. Ja lubię sypnąć sporo ostrej papryki:)
Wykonanie:
- Orzechy mielę w młynku do kawy lub blenderze o dużej mocy.
- Dodaję koncentrat pomidorowy, drobno pokrojoną natkę, płatki drożdżowe i przyprawy.
- Mieszam dokładnie.
- Pasta będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli zmielone orzechy podsmażycie na niewielkiej ilości oleju, następnie dodacie resztę składników i podsmażycie je jeszcze przez chwilę, mieszając;)
Smacznego!
Brak komentarzy